Místo sankcí proti Íránu je potřeba okamžité řešení

Rijád/Teherán/Moskva - Saúdská Arábie pochybuje o účinnosti dalších sankcí OSN proti Íránu v souvislosti s jeho jaderným programem. Domnívá se, že je třeba najít rychlejší řešení. Vyplynulo to ze schůzky saúdského ministra zahraničí Saúda Fajsala ibn Abdala Azíze a jeho americké kolegyně Hillary Clintonové. Ta arabské země žádá, aby k podpoře sankcí přesvědčily Čínu, která má v Radě bezpečnosti právo veta. Do Teheránu mezitím míří turecký ministr zahraničí, aby Írán přesvědčil ke zmírnění postoje. Před nebezpečím sankcí dnes Teherán varovala i Moskva.

Podle prince Saúda sankce představují dlouhodobé řešení, hrozba má ale naléhavější charakter. „Sankce jsou dlouhodobým řešením. My ale vidíme záležitost v kratším horizontu, protože my jsme hrozbě blíže,“ poznamenal ministr v narážce na Írán. „Potřebujeme okamžité řešení spíše než postupné rezoluce.“ Bližší představu o rychlém řešení však neuvedl. Clintonové také řekl, že úsilí USA o očištění Blízkého východu od jaderných zbraní se musí týkat rovněž Izraele.

Jeden z členů delegace Clintonové řekl, že by Rijád mohl pomoci obtížným jednáním v RB OSN tím, že by Pekingu poskytl záruku na dodávku ropy v případě, že by se ocitl v nesnázích.

Írán kritizuje výroky Clintonové a blízkovýchodní politiku USA

Šéfka americké diplomacie v pondělí ještě v Kataru řekla, že sankce by se měly zaměřit na revoluční gardy coby oporu režimu a organizaci, která vleče Írán k vojenské diktatuře.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí dnes nad výroky Clintonové vyjádřil zklamání. „Oni sami jsou chyceni do pasti určité vojenské diktatury, překonané militaristické politiky, když podněcují napětí a nestabilitu a prakticky ignorují realitu a pravdy v regionu,“ kritizoval Američany Mottakí. Prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes na tiskové konferenci v Teheránu prohlásil, že Írán rázně odpoví na jakékoliv snahy západních mocností uvalit na něj nové sankce kvůli jeho jadernému programu.

„Samozřejmě, že jestliže někdo bude postupovat proti Íránu, naše odpověď bude rozhodně dostatečně tvrdá na to, aby toho litoval,“ řekl Ahmadínežád. Írán je podle něj stále ochoten k dohodě se západními mocnostmi, tato záležitost prý není uzavřená. „Už jsme oznámili, že jsme připraveni na výměnu uranu v rámci férového ujednání.“ Írán je podle Ahmadínežáda ochoten k simultánní výměně svého uranu za jaderné palivo, a to třeba i s Washingtonem.

„Jsme připraveni k výměně. USA nám mohou poskytnout svůj uran obohacený na 20 procent a my jim za to zaplatíme nebo za to dodáme náš uran obohacený na 3,5 procenta. Tato výměna ale musí být simultánní a my pak svůj uran necháme pod dohledem MAAE,“ řekl Ahmadínežád.

Teherán v pondělí oznámil, že dostal nové nabídky od Francie, USA a Ruska a že je právě studuje. Moskva, Paříž i Washington to ale popřely a trvají na tom, že platný je pouze loňský návrh, který Írán dostal při vyjednávání pod záštitou MAAE.

Rusko varovalo Teherán před nebezpečím sankcí

Rusko dnes varovalo Írán, že může čelit nebezpečí sankcí, pokud se mu nepodaří rozptýlit obavy mezinárodního společenství z jeho jaderného programu. V souvislosti s dnešním jednáním ruského premiéra Vladimira Putina s jeho izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem mluvčí Kremlu vyzvala Teherán, aby těsněji spolupracoval s OSN a s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Netanjahu přijel v pondělí do Moskvy, aby si při besedách s prezidentem Dmitrijem Medveděvem a premiérem Putinem vyžádal co nejtvrdší sankční scénář proti Íránu.

Po dvouhodinovém jednání s Putinem Netanjahu řekl, že Rusko velice dobře chápe, jaký problém představuje „jaderný Írán“. „Nejdůležitější ze všeho nyní je, že existuje všeobecný zájem na tom, aby se Írán nestal jadernou mocností,“ dodal Netanjahu. Podle jeho slov mezinárodní společenství má všechny nezbytné zdroje, aby si s íránskou hrozbou poradilo. Netanjahu zdůraznil, že po jednání v Moskvě odjíždí povzbuzen tím, jak se mezinárodní společenství sbližuje v názoru, že je potřeba íránské jaderné ambice potlačit.