Ministři financí eurozóny projednají, jak zamezit řeckému bankrotu

Brusel - Na ministry financí eurozóny dnes v Bruselu čeká jasná otázka, jakým způsobem pomoci z krize Řecku, nad kterým stále visí Damoklův meč státního bankrotu. Podle agentury Reuters se ale ani od šéfů státních kas sedmadvacítky nedá čekat jasný závěr. Unie už Aténám slíbila pomoc na mimořádném summitu ve čtvrtek, její nekonkrétní podobu ale už stihl řecký premiér zkritizovat.

Po čtvrtečním mimořádném summitu znělo jednohlasně, že Evropská unie nenechá svého člena padnout. Atény ale od sedmadvacítky nežádaly peníze, a tak jim evropští politici ani žádné nenabídli. Aby se Řekové dočkali konkrétní pomoci, musí podle lídrů unie přijmout výrazná úsporná opatření. Na překonání problémů ale Řecko bude jen letos potřebovat půjčku přesahující padesát miliard eur. Úsporná opatření, která naplánovala vláda, vyhnala do ulic tisíce Řeků.

Řecko už slíbilo snížit schodek státního rozpočtu, a plánuje ho tedy letos snížit o čtyři procenta hrubého domácího produktu z loňských více než 12 procent. Do roku 2012 by se přitom mělo dostat pod tři procenta HDP, tedy pod povolenou hranici eurozóny.

Řecko musí přijmout výrazná úsporná opatření (zdroj: ČT24)