I pro australské žraloky platí: Oko za oko, zub za zub

Sydney – Další neúspěšný lov si připsali na své konto žraloci u Austrálie. Poté, co počátkem února napadená 14letá Novozélanďanka zahnala jednoho z nich surfovacím prknem, přežil útok dalšího mořského dravce 46letý Australan Paul Welsh. Ten si ale z útoku odnesl pořádný suvenýr - v noze mu zůstal žraločí zub.

Welsh nedaleko mělčiny na severních plážích Sydney surfoval se svým desetiletým synem. Do nohy se mu při tom zakousl žralok a pokusil se ho stáhnout do moře. Duchapřítomný muž se ale zachytil skály a žralok po krátkém boji odplul. Nechal ale Welshovi v noze na památku kus svého zubu. „Kopl jsem tak silně, jak jsem mohl, a on otevřel čelisti a nechal mě být,“ vzpomíná šťastný surfař.

Objevily se spekulace, že šlo o velkého žraloka bílého, a pláž pak byla uzavřena. Biologové následně podle fragmentu zubu usoudili, že útočníkem byl 1,6 metru dlouhý žralok kobercový nazývaný wobegong, mírný druh, který přes den žije u dna a útočí jen v případě, že se na něj šlápne.

Austrálie v posledních letech zaznamenala rostoucí počet žraločích útoků. I když pro některé oběti skončily amputací končetiny, jen málo z nich bylo smrtelných.