Číňané chápou Avatara jako film o vládním útlaku

Peking – Celosvětová mánie, kterou vyvolal sci-fi snímek Avatar amerického režiséra Jamese Camerona, zasáhla i Čínu. Zdejší obyvatelé však příběh domorodých obyvatel planety Pandora, kteří čelí lidské snaze využít jejich zemi pro těžbu nerostných surovin, interpretují i jiným způsobem než jen jako podivuhodnou podívanou. Ve filmu vidí alegorii na vlastní bezmoc vůči pekingské vládě a svým masovým zájmem tak z amerického trháku činí i politické téma. Centrální vláda v Pekingu proto nechala film stáhnout z naprosté většiny čínských kin.

Celosvětovou premiéru měl Avatar 10. prosince 2009 v Londýně. V Čínské lidové republice se promítá od 4. ledna a stal se tamním nejvýdělečnějším filmem v historii. Číňané ve filmu spatřují aktuální podobenství. Tíživým problémem Číny je totiž vyvlastňování půdy, k němuž vláda v posledních deseti letech s vidinou stavebních pozemků stále intenzivněji přistupuje. Za posledních deset let tak musely domov opustit desítky milionů Číňanů, např. kvůli stavbě megalomanské přehrady Tři soutěsky.

Okupace Pandory. Okupace rýžových polí?

168 hodin (zdroj: ČT24)

„Ten film nám připomíná zdejší situaci. Jedná se o lidi, kteří žijí dlouho na jednom místě a najednou jsou nuceni svůj domov opustit. Nikdo se nechce jen tak vzdát svého domova,“ shodují se návštěvníci kina. Podle svých slov nevidí rozdíl mezi bílými dobyvateli a čínskými vládními úředníky z úřadu pro přesidlování.

Vedle toho je aktuálním problémem země i korupce. Půdní reforma z období vlády prvního komunistického vůdce Maa Ce-Tunga sice z rolníků udělala majitele půdy, tu ale vlastní pouze v kolektivu. Rozhodují o ní komunističtí funkcionáři, kteří pozemky za úplatu častokrát nelegálně prodávají makléřům s nemovitostmi a inkasují získané peníze.

„Zabírání půdy tady v Číně znamená pohrdání jakýmikoliv lidskými právy. My všichni víme, jaké to je. Prostřednictvím Avatara můžeme vyjádřit náš hněv. Avatar je náš ventil,“ dodává blogger Wuyue Sanren.

Peking do boje s Avatarem vyslal Konfucia

Čínská vláda se takovému chápání hollywoodského velkofilmu snaží zabránit a před čtrnácti dny snímek stáhla z 90 % promítacích sálů v zemi. Navíc se finančně podílela na tvorbě filmového konkurenta, snímku Konfucius, který by měl odvést pozornost od Cameronova Avatara a Číňany upozornit na jejich tradiční hodnoty. Ty komunistický režim Maa Ce-Tunga popíral a potlačoval.

Tradiční čínské učení konfuciánství káže smysl pro povinnost a poslušnost.  „Film Konfucius ukazuje hodnoty, které nám chce vnutit vláda. Avatar nám naopak ukazuje svobodu,“ uzavírá blogger Wuyue Sanren. Podle sociologů fakt, že se miliony Číňanů identifikují s fiktivním modrým národem, jen dokládá špatnou situaci v zemi.

  • Avatar zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1307/130673.jpg
  • Confucius autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1415/141476.jpg