Špidla v Bruselu končí, moc tam nezazářil

Brusel - Stará Evropská komise končí. Mandát jí vyprší zrovna dnes, jakmile dá Evropský parlament zelenou novému Barrosovu týmu. Poslední den v Bruselu má za sebou i český eurokomisař Vladimír Špidla. Z evropské politiky se vrací do české. Za sociální demokracii bude kandidovat do Senátu.

Byly mezi nimi hvězdy i šedé myši, typy skandální i přísně úřednické. Německého eurokomisaře Verheugena proslavila fotka na nudistické pláži s milenkou, které zařídil povýšení. Rakušanka oslňovala konverzací ve čtyřech jazycích. Ir moc okatě hájil národní zájmy. Naopak Vladimír Špidla si držel svou zemi od těla tak přísně, až mu to někteří čeští politici vyčítali. 

„Patří mezi ty méně výrazné komisaře. Částečně kvůli slabší znalosti angličtiny. Tiskové konference a semináře vedl francouzsky nebo česky, což je v Bruselu, kde převažuje angličtina, handicap,“ komentuje to bruselský zpravodaj listu E'Sharp Simon O'Connor. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Když Vladimír Špidla před pěti lety v komisi střídal Pavla Teličku, psalo se o jeho postu eurokomisaře jako o trafice pro nepohodlné politiky. Dostal oblast s malým vlivem. V Evropě měl před sociální politikou přednost trh. Partnery a často i odpůrci mu byli podnikatelé, odbory i europoslanci. „Špidla byl pracovitý, ale měl svázané ruce. Komise byla ultraliberální - stejně jako většina vlád. Z toho pramenily limity,“ myslí si Jol Decaillon z Mezinárodního odborového svazu. 

Najdou se ale i tací, kteří práci Špidly v komisi oceňují. Stephen d'Haeseleer, ředitel odboru sociálních věcí BUSINESSEUROPE, říká: „Byl úspěšný. Prosadil důležitou agendu pro reformu pracovního trhu – tzv. flexikuritu, čili zlepšení flexibility a zároveň bezpečnosti.“ 

Sám Vladimír Špidla shrnuje svou pětiletou bruselskou misi: „Můj úkol bylo předvídat. Například jsem vytvořil globalizační fond. Když jsem ho vytvořil, tak se mu všichni posmívali. Teď v době krize je to jeden z nejdůležitějších nástrojů.“ „Dělal dobrou práci, i když výsledky z komise jsou trochu zklamáním. Musí se na nich ještě zapracovat,“ přidává se irská europoslankyně Marian Harkinová. 

Z Evropské komise se neodchází snadno. Končící eurokomisaři se většinou uchytí jako poradci, v mezinárodních agenturách nebo učí. Někteří z veřejného života zmizí úplně. Třeba Dánka Mariann Fischer-Boelová dávala do formy evropské zemědělství, teď bude hlídat vnoučata.