Nejméně pět mrtvých při výbuchu plynu v americké elektrárně

Washington - Minimálně pět lidí zahynulo při výbuchu plynu v elektrárně v Middletownu ve státě Connecticut na severovýchodě USA. Na místě zasahují hasiči a lékařská záchranná služba, záchranáři se psy však zatím nezachytili žádné známky života. Oficiální místa se zatím stále vyhýbají konkrétnějším odhadům počtu obětí, nicméně agentury uvedly, že do nemocnic k ošetření bylo odvezeno 14 osob. Exploze prakticky srovnala hlavní objekt elektrárny se zemí.

Jde o plynovou elektrárnu společnosti Kleen Power Plant o výkonu 620 megawattů, která je podle místní televize WQAD citované agenturou DPA teprve ve výstavbě. V prostoru elektrárny se ale skladovaly značné zásoby zemního plynu, a přestože byla neděle, bylo tam asi 100 zaměstnanců. Odhady některých místních úřadů proto vycházejí z předpokladu, že bude nejméně 100 zraněných. Ti jsou postupně přiváženi k ošetření do místní nemocnice, nemusí však vždy jít přímo o zaměstnance elektrárny.

Middletown se 43 000 obyvatel leží asi 37 kilometrů jižně od Hartfordu, hlavního města státu. I z něj byly na místo neštěstí povolány vozy záchranné služby a nejméně jedna helikoptéra. „Leží tam těla všude,“ řekl agentuře Reuters svědek z řad zdravotnického personálu.

Výbuch zničil elektrárnu Kleen (zdroj: ČT24)

Nehodu způsobil únik plynu

Podle listu místních médií se zdá, že příčinou neštěstí byl únik plynu z potrubí. Čistý zemní plyn je totiž bez zápachu. Také představitel connecticutských státních úřadů Matthew Lesser uvedl, že neštěstí způsobil zřejmě výbuch plynovodu. Musí to ale ověřit následné vyšetřování. Na inspekci místa neštěstí odletěla i connecticutská guvernérka Jodi Rellová.

Policejní důstojník Kevin White prohlásil, že elektrárna nebyla stavebně dokončena a probíhaly v ní provozní zkoušky zařízení. Výbuch paliva, který nastal v 11:30 místního času (17:30 SEČ), prý srovnal hlavní budovu elektrárny se zemí. Poškodil také domy v okolí elektrárny, oznámila televize CNN. Otřesy vyvolané explozí bylo údajně cítit jako zemětřesení i v obcích ležících až 20 kilometrů od elektrárny. Záběry televizí ukazují silný sloup hustého kouře stoupajícího nad prostorem elektrárny, požár však byl mezitím uhašen.

Ředitel elektrárny Gordon Holk potvrdil, že jsou ztráty na životech, nedokázal však zatím upřesnit kolik. Hasiči ale vycházejí z předpokladu, že ztráty budou zřejmě velké, uvedla CNN.

Následky výbuchu v Middletownu
Zdroj: ČTK/AP/Jessica Hill