Ahmadínežád vydal pokyn k výrobě jaderného paliva

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád vydal pokyn k výrobě paliva pro výzkumný reaktor. Požádal Íránskou organizaci pro jadernou energii (AEOI), aby začala s obohacováním uranu na 20 procent. Ahmadínežád přitom tento týden oznámil, že je připraven část uranu vyvézt k dalšímu zpracování do zahraničí. Podle loňské dohody měl být tento uran v Rusku obohacen na 20 procent a z něho pak mělo být vyrobeno ve Francii palivo pro reaktor v Teheránu. Íránci ale dohodu nedodržují.

„Požádal jsem doktora (Alího Akbara) Sálehího (ředitele AEOI), aby začal s výrobou paliva obohaceného na 20 procent,“ řekl prezident v televizním projevu. Dodal k tomu, že dveře pro dialog jsou stále otevřené. Tvrdil také, že Írán dokáže obohacovat uran s pomocí laserové technologie, což dále nerozvedl.

Ahmadínežád tento týden řekl, že je ochoten přistoupit na vývoz části uranu obohaceného v Íránu na necelá čtyři procenta. Podle loňské dohody, k níž se dospělo v rozhovorech šesti velmocí s Teheránem, to mělo být 1 200 kilogramů. V Rusku měl být tento uran obohacen na 20 procent a z něho pak mělo být vyrobeno zřejmě ve Francii palivo pro teheránský reaktor.

Íránci dohodu zdržují a navrhují stále nové verze, na což ale země, které s nimi vyjednávaly, nechtějí přistoupit. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí v neděli v Mnichově řekl, že Íránci možná přistoupí na vývoz menšího množství, než je navrhovaných 1 200 kilogramů.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová