Írán vidí dohodu o výměně uranu optimisticky

Mnichov - Dohoda mezi světovými mocnostmi a Íránem o jeho jaderném programu je nejspíše na dobré cestě. Je totiž možné, že by se mohla uskutečnit výměna lehce obohaceného uranu za vysoce obohacené palivové články, které Írán nutně potřebuje pro svůj vědecký reaktor. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí dnes v noci na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že možnost uzavření takové dohody vidí optimisticky. Prezident Mahmúd Ahmadínežád přitom tento týden avizoval, že Teherán je připraven část svého uranu obohacovat v zahraničí, jak navrhují světové mocnosti.

„Osobně věřím, že jsme vytvořili základ vedoucí k takové dohodě v nepříliš vzdálené budoucnosti,“ řekl ministr Mottakí. Írán by však měl rozhodovat, kolik uranu bude určeno k výměně, a řídit se prý bude potřebami země. Palivové články jsou podle ministra nutné pro výzkumný reaktor na výrobu dalších produktů, které lze uplatnit v lékařství.

Západ ale mírovým účelům uranu nevěří a Tehehrán podezřívá, že usiluje o získání jaderné bomby. Ten nařčení odmítá a tvrdí, že jeho jaderný program je čistě vědecký a energetický. Mottakí proto světové mocnosti upozorňuje, že by bylo chybou proti jeho zemi přijímat další sankce.

Něco za něco

Íránský režim si ale pro výměnu paliva stanovil podmínky. V rozhovoru pro dnešní vydání deníku Süddeutsche Zeitung íránský ministr uvedl, že Írán je ochoten nechat lehce obohacený uran dále zpracovávat v zahraničí pouze tehdy, pokud zároveň s tím dostane náhradou vysoce obohacené palivové články pro jeden z výzkumných reaktorů.

O výměně uranu bude dnes s Mottakím na okraj konference diskutovat také nový generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24