Svišť promluvil: Mrznout bude ještě šest týdnů

Punxsutawney (USA) - Severní Ameriku čeká ještě šest týdnů tuhých mrazů. Neoznámil to však žádný renomovaný expert z meteorologického ústavu, nýbrž populární svišť Phil z pensylvánského Punxsutawney. Tradiční předpovídání počasí u sviští nory na Goblerově vršku pořádá místní sviští klub každoročně na Hromnice. Philovu předpověď v zásadě potvrzují i meteorologické modely.

Akce se svištěm vychází ze 123 let staré německé legendy: pokud svišť na Hromnice spatří svůj stín, zima potrvá ještě šest neděl. Pokud stín vidět není, přijde jaro dříve. Letos Phil svůj stín uviděl, zima tedy Američany ještě nějakou dobu potrápí. Na předpověď se přišlo podívat 13 000 diváků a ceremoniál přenášely televizní a rozhlasové stanice po celých Spojených státech.

Od roku 1887 prý Phil předpověděl šestitýdenní zimu téměř stokrát, z devíti let ale chybějí záznamy. Celou dobu prý oznamuje počasí stále stejné zvíře. Každé jaro si totiž podle pověsti lokne kouzelného punče, který ho ochrání před smrtí.

Phil předpověděl šest týdnů mrazů (zdroj: ČT24)

Z původně místní slavnosti s recesistickými rysy se časem vyvinula komerčně úspěšná záležitost. „Hlavní město počasí“ Punxsutawney, horské městečko se 6500 obyvateli asi 100 kilometrů od Pittsburghu, se díky akci stává cílem mnoha turistů, které lákají i různé doprovodné události.