Nutil ženu nosit burku, nedostane francouzské občanství

Paříž - Francouzská vláda odmítla dát občanství přistěhovalci z Maroka, který svou francouzskou manželku nutil chodit se zahaleným obličejem. Oznámil to ministr pro přistěhovalectví. Podle verdiktu Maročan omezoval svobodu své ženy a porušoval principy sekularismu. Parlamentní komise před několika dny vyzvala k přijetí zákona, který by nošení burky na veřejných místech zakázal.

Podle ministerstva pro přistěhovalectví vyšetřování ukázalo, že cizinec nutil svou ženu, aby nosila burku. „Omezoval její svobodu, když ji nutil zahalovat tvář, porušil tak principy sekularismu a rovnosti mezi ženami a muži,“ uvedl ministr. 

Podle listu Le Figaro pochází muž, který žádal francouzské úřady o občanství, z Maroka. Úřady rozhodly, že občanství nedostane. K tomuto rozhodnutí dospěly v době, kdy se ve Francii diskutuje o zákazu nošení muslimské burky na veřejných místech, jako jsou školy nebo třeba nemocnice. Burka je háv, který zahaluje ženám celé tělo včetně tváře.

Proti zákazu se ale překvapivě neozvali jen muslimové, ale například i francouzská katolická církev. Podle ní by měla Francie respektovat práva muslimů, pokud chce, aby islámské země respektovaly křesťanskou minoritu.