Do Čech se vrátil chirurg, který pomáhal na Haiti

Praha – Dvanáctého ledna obletěla svět zpráva o zemětřesení na Haiti. Původní zprávy hovořily o stovkách mrtvých, avšak nakonec se ukázalo, že to byla nejtragičtější přírodní událost v historii země. Do postižené oblasti ihned zamířily týmy zdravotníků. S jedním z prvních krizových týmů mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic přicestoval i český chirurg Jan Trachta. Nyní už je zpět v České republice, ale pokud ho prý organizace bude opět potřebovat, tak pojede znova.

Od zemětřesení neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin a lékař dětského oddělení pražské motolské nemocnice Jan Trachta už byl na cestě na Haiti. Nejdřív pomáhal v Port-au-Prince, pak se přesunul do provizorní nemocnice ve městě Leogán. Běžné a nevyhnutelné byly chirurgické zákroky na ulici. „Bylo nutné instalovat operační stoly venku, operovali jsme na matracích i v písku,“ popisuje své zážitky Jan Trachta.

Práci lékařů komplikovala poničená infrastruktura a s tím související nedostatek potřebného zdravotnického materiálu. Chyběla anestetika, dezinfekce, pláště nebo sádra. Situace byla tíživá, a tak ze začátku lékaři prý drhli nástroje jen mýdlem a vše byla jedna velká improvizace. Jedním z nejsilnějších zážitků prý bylo pro Jana Trachtu setkání s haitskou anestezioložkou, která se jako dobrovolnice přihlásila v polní nemocnici Lékařů bez hranic.

Reportáž Zuzany Maxové (zdroj: ČT24)

Trachta: Dalo mi to nadhled nad běžnými problémy tady v Česku

Za dva týdny operoval Jan Trachta kolem osmdesáti pacientů. Další desítky ošetřil. Nejčastěji museli lékaři amputovat končetiny, provádět císařské řezy nebo ošetřovat infikované rány a otevřené zlomeniny. Psychicky náročné zážitky dvaatřicetiletý lékař ještě zpracovává. „Dalo mi to nadhled. Když to po mě organizace bude chtít, tak tam pojedu znova,“ konstatuje Trachta.

Lékaři bez hranic působí na dvaceti místech Haiti. Od zemětřesení ošetřili víc než 11 tisíc pacientů. Kromě lékařské a psychologické pomoci distribuují humanitární materiál a zabezpečují pitnou vodu.