Napadená dívka zbušila žraloka surfovacím prknem

Wellington – Surfovací prkno zachránilo život 14leté Novozélanďance Lydii Wardové, jíž se u pláže Oreti Jižního ostrova zakousl do boku žralok. Duchapřítomná dívka do něj začala bušit prknem a podařilo se jí mořského dravce zahnat. Podle ochránců přírody šlo zřejmě o žraloka širokonosého, který dorůstá délky až tří metrů a v minulosti už u pláže Oreti plavce napadal.

Wardová byla v pondělí se svým bratrem po pás ve vodě, když ji žralok popadl za bok. Připlouvajícího nebezpečí si prý nevšimla - až ve chvíli, kdy ji žralok držel. „Viděla jsem, jak se bratr zatvářil, otočila jsem se a tam byla ta velká šedivá věc ve vodě, tak jsem do ní začala bušit prknem,“ řekla Wardová místní rozhlasové stanici. Jednou prý četla o tom, jak jiná surfařka takhle odrazila žraločí útok.

Sourozencům se povedlo z vody utéct. Žraločí kousnutí protrhlo Lydii neopren a zuby pronikly až do kůže, ale ránu nebylo potřeba sešít. V roce 1999 zaútočil žralok u pláže Oreti na mladou plavkyni, která přežila, ale potřebovala 60 stehů na sešití ran.

Lydia Wardová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod