Tisíce Rakušanů se nevědomky účastní zkoumání zavedených léků

Vídeň - Desetitisíce pacientů v Rakousku se možná bez svého vědomí účastní výzkumu, při němž jim lékaři předepisují už zavedené léky a sledují jejich účinky. Doktoři za to dostávají od farmaceutických společností odměnu. Počet odhaduje rakouská pobočka organizace Transparency International (TI). Podle některých odborníků by výzkum ale mohl jen zakrývat korupci a „marketingové praktiky“ farmaceutických firem, které pod záminkou zkoumání vedou lékaře k předepisování svého přípravku. Napsala to rakouská média.

Lidové noviny dnes uvedly, že podobný problém by mohl být i v ČR. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle nich už zhruba rok bojuje s tím, že by firmy mohly lékaře motivovat k předepisování svých léků pod záminkou, že u toho doktoři ověřují vedlejší účinky.

Bernhard Rupp z rakouské TI odhaduje, že by takových pacientů, kteří jsou bez svého vědomí součástí podobných studií, mohly být v Rakousku desetitisíce. Odvozuje to z údajů z Německa, kde se podle rakouských médií ve druhém pololetí 2005 provádělo 118 výzkumů. Do nich se zapojilo 57 000 lékařů, hlavně internistů. Sledování se týkalo 355 000 pacientů. Jako kompenzaci nákladů dostávali doktoři prý deset až 1000 eur za pacienta. Vyplňovali anonymní dotazník, v němž zaznamenali léčebné a vedlejší účinky léků, které už byly schválené a používané.

Průzkum může být jen záminkou

Podle odborníků je pro bezpečnost pacientů velmi důležité, že se sleduje působení léku v praxi. Obávají se ale toho, že by farmaceutické firmy údajným průzkumem a honoráři mohly vést doktory k tomu, aby jejich lék předepisovali častěji než ten od konkurence.

„U nových léků jsou studie žádoucí, u medikamentů, které jsou na trhu už delší dobu, by to mohlo být jen marketingové opatření farmaceutických firem,“ uvedla Silvia Füsslová z rakouského ministerstva zdravotnictví. To chystá zákonnou úpravu, která by vedla k registraci počtu výzkumů a počtu zúčastněných pacientů.

Generální ředitel svazu sociálních pojišťoven Christoph Klein návrh uvítal. „Skutečnost je, že nemáme tušení, jak často a v jakém měřítku se průzkumy dělají. Pro zdravotní pojišťovny chceme vědět, kteří lékaři se na nich podílejí,“ uvedl. Podle něj by měli informace dostat i pacienti. S tím souhlasí i TI. „Jinak se pacient stává pokusným králíkem, aniž to ví,“ dodal Rupp.

Farmaceutické firmy podezření popírají

Podle generálního tajemníka sdružení farmaceutických firem Pharmig Jana Olivera Hubera žádné tajné lékové výzkumy neexistují. Dodal, že etický kodex tohoto odvětví společnostem „přísně zakazuje“, aby příspěvkem lékaře motivovaly k předepisování svých léků. Pravidla navíc prý stanovují průběh takových výzkumů a odměny pro doktory. „Odehrává se to mezi 30 a 90 eury,“ uvedl Huber. Míní, že spíš někomu „záleží na tom, aby se mohl znovu navážet“ do farmaceutické branže.

  • U lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/23/2248.jpg
  • Vyšetření u lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/180/17931.jpg