Sexuální skandál německých jezuitů nabývá na rozměrech

Berlín - Skandál se zneužíváním dětí na berlínském jezuitském gymnáziu v 70. a 80. letech se rozrůstá. Představený řádu v Německu Stefan Dartmann v pondělí přiznal, že ke zneužívání docházelo také v jezuitských zařízeních v Hamburku, St. Blasienu, Göttingenu, Hildesheimu, a dokonce v Chile a ve Španělsku. Vedení řádu o této trestné činnosti podle něj vědělo už v minulosti, o všem ale mlčelo. V polovině února by policie měla zveřejnit první zprávu o výsledcích vyšetřování.

Jeden ze dvou učitelů, kteří jsou ze zneužívání podezřelí, působil v letech 1975 až 1984 na německých řádových školách v Berlíně, Hamburku a v St. Blasienu nedaleko švýcarských hranic. Poté podle Dartmanna odešel pracovat pro jezuity do Španělska a Chile, kde žije dodnes. V roce 1991 se vedení řádu výměnou za zajištění diskrétnosti ke svým činům přiznal, protože chtěl řád opustit.

Páter Wolfgang S. se tehdy prý doznal, že zneužíval žáky v Hamburku i v St. Blasienu. „Existují navíc jasné důkazy, že do roku 1990 překračoval zákon i v Chile a Španělsku,“ dodal Dartmann, podle něhož se dopouštěl „rituálů s nadměrnými tělesnými tresty“. Dnes 65letý muž se podle magazínu Der Spiegel svým obětem omluvil v dopise. Zneužití nejméně dvou bývalých žáků jezuitské školy svatého Ansgara v Hamburku potvrdil i mluvčí tamního biskupství.

Ředitel této školy Friedrich Stolze se obává, že kromě tří tamních obětí se objeví ještě další. Dnes svolal žáky a objasnil jim situaci. Odpoledne chce dopisem informovat rodiče. Zvlášť jím otřásl příběh jedné matky, která mu vyprávěla o tom, že její syn má dodneška po zneužívání psychické následky.

Klaus Mertes, ředitel berlínského gymnázia Canisius:

„Zatím víme skoro o třech desítkách obětí. Skutečné číslo ze 70. a 80. let ale může být mnohem vyšší.“

Stolze nedokáže pochopit, že vedení berlínské školy Canisius-Kolleg už v roce 1981 o případech sexuálního zneužívání vědělo a klidně přeložilo učitele na školu jinou. Také mluvčí hamburského arcibiskupství Manfred Nielen neví, proč jezuitský řád dotyčné školy neinformoval.

Chybu v přístupu k obviňovanému přiznalo dnes biskupství Hildesheim. Pracovat s mládeží mu zakázalo v roce 1993, kdy se obvinění objevila. Důsledně se ale zákaz nedodržoval, uvedlo biskupství. Muž byl po dalších obviněních v roce 1997 znovu přeložen.

„Z dnešního pohledu jsme obvinění brali příliš málo vážně a jednoznačně jsme podcenili dosah dalšího vývoje,“ uvedl tehdejší biskup Josef Homeyer. Dodal, že toho „hluboce lituje“. Nyní se prověřuje, jestli provinilec v biskupství nezneužíval i další osoby.

Stefan Dartmann, představený jezuitského řádu v Německu:

„Žádám o odpuštění všechny zneužité. Taky žádám o odpuštění za selhání řádu, který nedokázal všechno řádně prošetřit a reagovat přiměřeně.“

Kvůli druhému podezřelému si jeden ze studentů vzal život

Druhý z podezřelých učitelů, nyní 69letý Peter R., má za sebou vedle práce na berlínském gymnáziu i působení v Göttingenu a dolnosaském Hildesheimu. Žáci si na něj stěžovali v dopise vedení školy a řádu už v roce 1981. Na konci 80. let se pak objevila stížnost matky jedné jeho žačky z Göttingenu, podle níž učitel její dceru obtěžoval. Důkazy, že by dívku znásilnil, se ale tehdy prý nenašly. Podle serveru Spiegel Online napadl tohoto učitele v roce 1986 jeden z jeho bývalých studentů nožem a lehce ho zranil. Později si tento mladý muž vzal sám život.

Někdejší ředitel gymnázia Canisius-Kolleg Karl Heinz Fischer tomuto zpravodajskému serveru také potvrdil, že vedení školy i řádu o zneužívání na tomto prestižním berlínském soukromém ústavu vědělo už v roce 1981. Jedna z obětí mu tehdy prý oznámila, že učitel žáky nutil, aby před ním masturbovali. Fischer vše nahlásil tehdejšímu představenému řádu, který nařídil pedagogův odchod z gymnázia. Žádný trestní postih ho ale nečekal.

Dartmann se na pondělní tiskové konferenci v budově gymnázia Canisius-Kolleg omluvil za mlčení řádu. „Prosím o odpuštění za to, že odpovědní z řádu tehdy opomněli nezbytné a detailní prověření a přiměřeně nereagovali,“ prohlásil nejvýše postavený jezuita v Německu.

Na zneužívání bývalých žáků prestižního berlínského soukromého gymnázia Canisius-Kolleg upozornil minulý týden současný ředitel této školy Klaus Mertes. Doposud se přihlásilo 22 obětí.