Po odmítnutí protievropské rezoluce hrozí srbské vládě rozpad

Bělehrad - Srbská vláda dnes odmítla návrh rezoluce požadující zastavení rozhovorů s Evropskou unií, dokud unie neuzná Srbsko i s Kosovem. To před třemi týdny vyhlásilo jednostranně nezávislost. Podle očekávání se proti dokumentu, který ve středu v parlamentu předložila Srbská radikální strana (SRS), vyslovili ministři za proevropské strany, podpořili ho jen zástupci strany premiéra Vojislava Koštunici. Oba tábory již otevřeně hovoří o krizi a možném pádu kabinetu.

Podle internetových stránek srbské televizní a rozhlasové stanice B-92 dokument odmítlo 15 ministrů z řad Demokratické strany (DS) prezidenta Borise Tadiče a nejmenšího koaličního partnera, liberální formace G17 Plus. Pro hlasovalo sedm ministrů Koštunicovy Demokratické strany Srbska (DSS). O osudu rezoluce, která rovněž odsuzuje rozmístění civilní mise EU v Kosovu a žádá její odvolání, bude znovu jednat parlament, a to pravděpodobně už v pátek.
 
Rezolucí se měli poslanci zabývat ve středu, po jejím předložení však předseda dolní sněmovny Oliver Dulić (DS) jednání přerušil a vyžádal si vyjádření vlády. Srbští radikálové kvůli tomu požadují Duličovo odvolání z čela sněmovny.
 
Navzdory odmítavému stanovisku kabinetu se očekává, že text bude schválen, neboť jeho zastánci - vedle SRS a DSS i socialisté exprezidenta Slobodana Miloševiče - mají ve sněmovně potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Tato skutečnost může podle pozorovatelů způsobit rozpad současné vlády. Vážné rozpory v koalici přiznávají i představitelé vládních stran.
 
Prezident Tadić po jednání kabinetu vyzval strany, které rezoluci podporují, aby ji stáhly. Pokud tak neučiní a v parlamentu ji prosadí, vláda se jí podle něj nebude povinna řídit. Zároveň podle agentury Reuters upozornil, že kabinet padne, pokud se nacionalisti budou snažit odvolat předsedu sněmovny Duliče.
 
Ministr pro Kosovo Slobodan Samardžić z DSS přiznal, že se vláda dostala do hluboké krize. „Je zcela jasné, že již dávno neexistuje společná politika (vládních stran) v otázce evropské integrace a Kosova,“ řekl po zasedání vlády novinářům.
 
Podle agentury DPA má na počátku příštího týdne vedení DSS rozhodnout o řešení současné patové situace na srbské politické scéně. Nejmenovaný ministr za tuto konzervativní stranu dnes potvrdil, že by DSS mohla vytvořit novou koalici s opoziční nacionalistickou SRS neúspěšného prezidentského kandidáta Tomislava Nikoliče, která je nejsilnější stranou v srbském parlamentu. O této variantě hovoří znalci poměrů již delší dobu.
 
Všechny hlavní srbské politické strany považují jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova, které parlament této jihosrbské provincie obývané převážně Albánci schválil 17. února, za protiprávní, Tadičova DS a G17 Plus i přesto chtějí pokračovat ve sbližování s EU a NATO. To Koštunica a Nikolić odmítají, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska, včetně Kosova. Většina členských států EU však již nezávislé Kosovo uznala nebo tak chce v brzké budoucnosti učinit. Unie navíc schválila vyslání administrativní mise EULEX, která má v Kosovu nahradit správu OSN.