Pentagon mění po 25 letech válečnou strategii

Washington – Americká armáda po 25 letech zásadně mění svou strategii. Pentagon se v následujících letech spíš než na vedení dvou konvenčních válek bude soustředit na přípravu boje v několika menších konfliktech, ke kterým bude přistupovat rozdílně. Říká to podle zpravodajské stanice CNN návrh nové strategie, kterou během dneška zveřejní americké ministerstvo obrany.

„Není vhodné nadále hovořit o hlavních regionálních konfliktech coby o důležitém, nebo dokonce hlavním modelu, podle kterého se bude vyvíjet americká armáda,“ píše se v dokumentu. Spojené státy se budou v následujících letech soustředit na přípravu na boj proti hrozbám hned z několika stran.

Nový dokument amerického ministerstva obrany hovoří o případných útocích, v této souvislosti zmiňuje například Čínu. Zprávy přitom nezdůrazňují konflikt jako skutečnou válku, podle Pentagonu se boj přesune spíše do jiné oblasti – do oblasti kybernetiky. USA se obávají útoků na telekomunikace nebo špionážní techniku ve vesmíru.

Nová strategie

  • příprava na kybernetický konflikt
  • posílení vzdušné obrany
  • efektivnější využití bezpilotních letounů
  • zabránění šíření zbraní hromadného ničení

Pentagon proto chce zlepšit vzdušnou obranu, počítá s větším počtem letounů typu Predator nebo Reaper, které se nyní využívají třeba v Afghánistánu nebo v Iráku.

Americký prezident Barack Obama dnes požádal Kongres o dalších 33 miliard dolarů (asi 620 miliard Kč), které by měly padnout na posílení jednotek v Afghánistánu. Obama už loni rozhodl o vyslání dalších 30 tisíc vojáků. Pro následující rok pak Obama chce na konflikt v Iráku a v Afghánistánu dohromady 159 miliard.

Nová strategie také zvažuje širší využití bezpilotních letounů, které se americké armádě osvědčily v boji proti islamistickým radikálům v Pákistánu nebo Afghánistánu. Pentagon se chce vypořádat také s nebezpečím, které v zahraničních konfliktech zabíjí zdaleka nejvíc amerických vojáků – jsou to bomby na silnicích. Nové technologie, výcvik vojáků nebo posílení zpravodajských služeb by měly podobným útokům zabránit.

Velkou globální hrozbou bude i v budoucích letech možné šíření zbraní hromadného ničení mezi teroristy, proti čemuž musí Pentagon účinně bojovat, říká návrh strategie. To si prý žádá především posílení spolupráce na mezinárodní úrovni.

Obama žádá o schválení rekordního vojenského rozpočtu

Obama požádal Kongres o schválení rekordního vojenského rozpočtu 708 miliard dolarů na finanční rok 2011. Zahrnuje nárůst o 3,4 procenta základního rozpočtu Pentagonu a 159 miliard dolarů na financování vojenských misí v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu.

  • Satelit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/675/67492.jpg
  • Bezpilotní letoun autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1029/102829.jpg