Na berlínském jezuitském gymnáziu zneužívali žáky

Berlín - Berlínské jezuitské gymnázium Canisius-Kolleg řeší sexuální skandál ze 70. a 80. let, kdy dva učitelé opakovaně zneužívali žáky. Současný ředitel páter Klaus Mertes ví nejméně o sedmi případech, jen za dnešek se jich přihlásilo dalších 15. Podezření prověřuje policie. Oba nařčení řád už v 80. letech opustili a od té doby na škole nepůsobí. Promlčecí lhůta u sexuálního zneužívání v Německu je 20 let, začíná ale běžet až od dovršení 18 let oběti.

Obětem, o nichž ředitel gymnázia ví, je v současnosti asi 40 let. Slíbil jim zachování naprosté anonymity. Počítá ale s tím, že u sedmi nezůstane a že konečné číslo může být mnohem vyšší.

Jeden z podezřelých se prý přihlásil a přiznal

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Mertes v minulých dnech zaslal více než 600 bývalých žáků dopis, v němž se za chování někdejších pedagogů omluvil a vyzval další případné oběti, aby se přihlásily.

Za jakých okolností oba podezřelí učitelé ze soukromého ústavu Canisius-Kolleg v berlínské čtvrti Tiergarten odešli, není známo. Právničce Ursule Raueové, která zastupuje jezuitský řád, se už jeden z podezřelých kněží přihlásil a k činům se přiznal. Raueová poukazuje také na to, že některé z údajných obětí posílají potomky do své bývalé školy i přes své špatné zážitky.

Mertes: Katolická církev se musí změnit

Podle Mertese by se při vyšetřování případu mělo odhalit také to, zda vedení gymnázia a další kněží o zneužívání věděli a zda ho záměrně neignorovali. Ředitel míní, že změny by měly nastat i uvnitř katolické církve. Trpí prý homofobií a svým postojem k sexualitě se vzdaluje mladým lidem, které tak dohání k mlčení.

Páter Klaus Mertes:

„Případy zneužívání - nejen tady, ale také v minulých letech - kladou katolické církvi závažnou otázku. Zvlášť když umožňuje zneužívání svou kulturou, svým systémem.“

Odhalení sexuálního zneužívání žáků na Canisius-Kolleg není prvním případem tohoto druhu v Německu. Někdejší kapitulní kanovník bamberského arcibiskupství v letech 1978 až 1984 zneužil ve školním internátu deset dětí mladších 14 let, jeho činy byly ale promlčeny. Minimálně 16 chlapců zneužil v 70. letech bavorský duchovní, ani on před soudem nestanul. Skandál se zneužíváním dětí katolickými duchovními v nedávné době otřásl také Irskem.

Katolická církev v Německu před nedávnem zprovoznila krizovou linku pro lidi, kteří vyrůstali v jejích dětských domovech a někdo je tam zneužíval. Vyjádřila nad tím hluboké politování. Odborníci na telefonu mají lidem pomoci vyrovnat se s nepříjemnými zážitky z jejich dětství.

Klaus Mertes
Zdroj: ČT24