Francouzský soud zbavil Villepina obvinění v aféře Clearstream

Paříž - Francouzský soud dnes zbavil bývalého premiéra Dominiqua de Villepina obvinění v aféře Clearstream. Podle obžaloby zveřejnil falešný seznam dvou set lidí, kteří brali úplatky za nelegální obchodování se zbraněmi. Mezi nimi se objevila i současná hlava státu, prezident Sarkozy. Dokument se ale záhy ukázal jako podvrh. Podle dnešního verdiktu soudu neexistuje žádný důkaz, že by Villepin jednal ve špatné víře a ve snaze nějak poškodit Nicolase Sarkozyho.

Zatímco Villepin byl zbaven obvinění, další tři osoby v soudním procesu byly naopak uznány vinnými mimo jiné z falešného obvinění. Pátý člověk, který byl rovněž souzen, byl také zbaven obvinění.

Clearstream je lucemburský peněžní ústav, přes který měly na údajná tajná konta v roce 2004 téct úplatky za prodej francouzských regat Tchaj-wanu. De Villepin, v té době ministr zahraničí, podle obžaloby rozkázal jednomu z dalších obviněných, aby falešný seznam se jmény majitelů účtů poslal vyšetřujícímu soudci. Bývalý premiér ale tvrdí, že dokument nikdy neviděl.

„Po několika letech tahanic nakonec vyhrála spravedlnost. Uznali moji nevinu. Myslím na svou rodinu, která musela čelit pomluvám a podezřením. Mrzelo mě také, jaký obraz o politice se někteří snažili vytvořit,“ řekl po vynesení rozsudku Villepin.

Analytik Pierre Briançon kauzu hodnotí slovy: „Tento proces jednoduše ukazuje, jak moc se ti dva nenávidí. Protože pocházejí ze dvou různých tradic francouzské politiky a mají naprosto odlišné osobnosti.“ Pařížská prokuratura de Villepinovi navrhla podmíněný 18měsíční trest a pokutu 45 tisíc eur. Soud z něj ale obvinění sejmul.