Venezuelský viceprezident rezignoval

Caracas - Venezuelský viceprezident a ministr obrany Ramón Carrizales v pondělí rezignoval na svůj úřad. Svůj odchod vysvětlil osobními důvody. Stejný krok učinila také jeho žena Yubirí Ortegová, která zastávala post ministryně životního prostředí. Venezuelský prezident Hugo Chávez tak vedle rostoucí nespokojenosti obyvatel kvůli výpadkům dodávek elektrického proudu, vody a klesající hodnotě měny čelí také politickým problémům.

Bývalý armádní důstojník Carrizales podle vládní televize Telesur popřel, že by jeho rezignace souvisela s rozporem ve vládě. Vládní představitel viceprezidentovu rezignaci bez bližších podrobností potvrdil.

Chávez jmenoval Carrizalese viceprezidentem v roce 2008 a o rok později mu přidělil křeslo ministra obrany. Carrizales byl vnímán jako jeden z nejschopnějších vládních úředníků a blízký Chávezův důvěrník. Za Chávezovy bolívarovské „revoluce“ Carrizales zastával ve vládě různé funkce, například ministra pro infrastrukturu a bydlení - s touto funkcí převzal i velmi akutní problémy s bytovou výstavbou a v roce 2006 musel čelit i problémům okolo zřícení velmi významného mostu, který spojoval Caracas s letištěm a jeho hlavním přístavem. Kritikové upozorňovali na problém okolo této důležité komunikace již dlouhá léta, ale vláda řešení nehledala.

Studio ČT24 k rezignaci venezuelského viceprezidenta (zdroj: ČT24)

Podle soukromých venezuelských médií by do čela ministerstva obrany mohl nastoupit dosavadní velitel strategického operačního komanda ozbrojených sil, generál Carlos Mata Figueroa.