Peking přehodnotil politiku jednoho dítěte

Peking - Peking uvolňuje politiku jednoho dítěte. Úřady povolí druhé dítě také manželským párům, kde jeden z rodičů má sourozence. Další dítě budou moci mít také dvojice, které mají dítě postižené nebo o něj přišli, a dále ti, kdo po rozvodu zakládají novou rodinu. Porodnost v hlavním městě není dostatečná, aby udržela stávající počet obyvatel. Napsal to dnes čínský list China Daily. Zároveň s početím druhého dítěte nebude jako dosud nutné čekat čtyři roky od narození prvního, napsal deník. V současnosti smějí páry mít dvě děti pouze v případě, pokud jsou oba partneři jedináčci.

Každý rok se v čínské metropoli narodí 60 tisíc až 70 tisíc dětí, ovšem porodnost v Pekingu má negativní růstovou tendenci. „V souladu s přírodním zákonem o vyrovnaném střídání lidského rodu by každá žena měla porodit 2,1 dítěte. V Číně je tento poměr 1,8, zatímco v Pekingu je to pouze jedno dítě,“ upozornil zástupce pekingské komise pro populaci a plánování Pcheng Jü-chu.

Nejlidnatější země světa reguluje počet dětí v rodině už od konce 70. let 20. století, aby zabránila populační explozi. Městským rodinám bylo povoleno pouze jedno dítě, druhé dítě měly povoleny rodiny v některých venkovských oblastech - především pokud prvorozená byla holčička.