Čína si staví vlastní Svět

Peking - V Číně roste zbrusu nové město, které má svým luxusem předčít i Dubaj. O nemovitosti je zatím zájem. Mnozí experti ale varují, že celý záměr může být ve skutečnosti jen nafouknutou realitní bublinou, která rychle splaskne. Stejně jako v jiných částech světa.

Pompézní reklama slibuje rezidenční čtvrť, která nemá ve světě obdoby. Jmenuje se The World, tedy Svět. Luxusní vily a byty jsou rozmístěny podél umělého jezera do pěti kontinentů, které spojují kopie slavných mostů. Bude tu i největší zastřešený lyžařský svah na světě, největší akvapark v Asii a samozřejmě nebude chybět ani sedmihvězdičkový hotel. „Bude mít výhled na jezero ze všech místností, dokonce i ze záchodu. Bude to nesmírně luxusní a pohodlné ubytování,“ popisuje manažerka marketingu The World Š' Žu-e.

Resort vyrůstá na předměstí města Tchien-ťin jihovýchodně od Pekingu. Výstavba na ploše sedm a půl kilometrů čtverečních bude trvat pět let a přijde v přepočtu na 74 miliard korun. Hlavními investory jsou čínské státní banky. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Luxusní hotel, vily a byty, lyžování pod střechou. To vše tady už jednou bylo – v Dubaji. Arabský emirát se proslavil sedmihvězdičkovým hotelem, krytým lyžařským svahem, nejvyšší budovou světa a nedávno i obrovským krachem cen nemovitostí. A přesně to mnoho ekonomů předvídá i čínskému realitnímu trhu.

„Ve velmi krátkém čase banky poskytly velmi mnoho půjček. Rád bych se jich zeptal: Opravdu věříte, že se vám ty peníze vrátí?,“ říká Sü Siao-nien z Čínsko-evropské obchodní školy.

Developeři projektu naopak tvrdí, že nouzi o seriozní zákazníky nemají. Nemovitosti první části projektu – Severní Ameriky – jsou už vyprodané. „Před výstavbou jsme provedli detailní průzkum trhu. Dubaj se nebude opakovat,“ věří ředitelka Š' Žu-e.

Stále více ekonomů ale varuje, že působivá obnova čínského hospodářství v loňském roce je jen bublinou nafouknutou pomocným balíčkem a že Čínu čeká letos ještě horší recese. Připomínají, že čím strmější nárůst, tím hlubší pád.

  • Projekt The World autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1383/138211.jpg
  • Projekt The World autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1383/138212.jpg
  • Projekt The World autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1383/138214.jpg
Vydáno pod