Státy EU si budou kvůli boji proti terorismu vyměňovat informace

Toledo – Členské státy Evropské unie si budou vyměňovat informace kvůli boji proti terorismu. Ve španělském Toledu se na tom dnes shodli ministři vnitra a spravedlnosti evropské sedmadvacítky. Jak ale bude konkrétně výměna informací probíhat, zatím ministři nerozhodli. Schůzky se zúčastnila i americká ministryně vnitřní bezpečnosti Jane Napolitanová.

„Jednání bylo nekonfliktní, všichni na to mají stejný názor,“ popsal atmosféru na zasedání český ministr vnitra Martin Pecina. Ten dodal, že Česko případnou výměnu informací podporuje.

Španělsko, které v letošním prvním pololetí sedmadvacítce předsedá, by chtělo za svého vedení posílit koordinaci protiteroristického boje mezi jednotlivými státy. Španělé by rádi vytvořili zvláštní evropský výbor. V něm by měly své zastoupení příslušné instituce z jednotlivých zemí, které se na boj s terorismem zaměřují. Španělská média před časem uvedla, že s návrhem už souhlasilo několik zemí.

Snaha o lepší ochranu proti případným teroristickým útokům byla vyprovokována nezdařeným vánočním incidentem, kdy se Nigerijci nepodařilo na palubě letadla, které směřovalo z Amsterdamu do Detroitu, odpálit bombu.

Vydáno pod