Tymošenková i Janukovyč stojí o podporu poraženého kandidáta

Kyjev - Na Ukrajině se rozhořel souboj před druhým kolem prezidentských voleb. Dvěma postupujícím kandidátům, opozičnímu Viktoru Janukovyčovi a premiérce Juliji Tymošenkové, jde o hlasy poražených soupeřů. Tymošenková už slíbila nejsilnějšímu z poražených, Serhyji Tyhypkovi, premiérskou funkci, pokud ji podpoří. Tyhypko předtím ale řekl, že se nepřikloní na ničí stranu. Podle analytiků jsou šance Tymošenkové i Janukovyče na zvolení 7. února vyrovnané.

„Rozhodl jsem se pro neutralitu, ať se pustí do boje sami,“ řekl dnes Tyhypko. O jeho podporu přitom stáli jak Tymošenková, tak Janukovyč. Ze štábu Tymošenkové přitom pronikly informace, že premiérka slíbila Tyhypkovi premiérský post. Sama Tymošenková pak přiznala: „Nabídla jsem Serhyji Tyhypkovi nejen sloučení našich programů, naší vize rozvoje Ukrajiny. Nabídla jsem mu nejen spolehlivé partnerství v těžké, ale prospěšné práci. Nabídla jsem mu i úřad předsedy vlády.“

Tyhypko ale zatím o takovou nabídku nestojí. Oba prezidentské kandidáty obviňuje, že jen slibují, ale pak sliby neplní. Sám Tyhypko ale připustil, že může změnit názor, „pokud se objeví konkrétní činy samotných prezidentských kandidátů“. 

V prvním kole prezidentských voleb na Ukrajině zvítězil Viktor Janukovyč, který obdržel 35,32 procenta hlasů. Pro Juliji Tymošenkovou hlasovalo 25,05 procenta voličů. Serhyj Tyhypko skončil na třetím místě s 13,06 procenta hlasů.