Haiti se znovu otřáslo, vypukla panika

Port-au-Prince - Haiti dnes postihly nové otřesy o intenzitě 6,1 stupně Richterovy škály. Otřesy zasáhly oblast asi 40 kilometrů severozápadně od města Jacmel a asi 60 kilometrů od poničené metropole Port-au-Prince. V zemi, kterou před týdnem zpustošilo silné zemětřesení, vypukla panika. Lidé vybíhali s křikem do ulic. Zatím nejsou žádné zprávy o obětech nebo zraněných.

Americký geologický ústav oznámil, že následné otřesy na Haiti dosáhly 6,1 stupně Richterovy škály. Epicentrum leží 42 kilometrů severozápadně od města Jacmel. Ohnisko bylo v hloubce asi 22 kilometrů. Odborníci uvádějí, že nehrozí zvednutí hladiny oceánu.

Seismoložka Jaroslava Plomerová pro ČT uvedla, že dnešní otřes je jen následným po silném zemětřesení z minulého týdne: „To jsou dotřesy po silném zemětřesení. Když se uvolní maximální množství energie, dochází pak ještě k postupnému dosahování určité energetické rovnováhy v oblasti.“

Seismoložka také říká, že intenzita dnešního následného otřesu byla slabší než při zemětřesení z minulého týdne. „Energie, která se při tomto zemětřesení uvolnila, je 32krát menší. Takže otřes byl opravdu slabší.“ Plomerová navíc dodala, že se dá předpokládat, že budou následovat další silnější dotřesy.

Zatím nejsou žádné zprávy o tom, zda nové otřesy způsobily nějaké škody a zda si vyžádaly oběti nebo zraněné. 

Minulý týden zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení. Zemřelo při něm 200 tisíc osob, přes 1,5 milionu lidí zůstalo bez střechy nad hlavou. Na Haiti dnes pokračovaly záchranné práce. Potravin, vody ani zdravotníků ale pořád není dost. Pomoc se ale pomalu dostává tam, kde je potřeba. Zatím se nenaplnily obávané scénáře velkých epidemií infekčních nemocí. Množí se ale počty amputací vynucených gangrénou.

Haitský prezident René Préval dnes ocenil, že mezinárodní pomoc přišla rychle, ale kritizoval, že týden po ničivém zemětřesení je stále problém s koordinací této pomoci. Stále prý váznou třeba dodávky zdravotnických potřeb nebo potravin.