Připomínku vraždy advokáta a novinářky rozehnala policie

Moskva - Policejním zákrokem a zatčením 34 lidí skončila v Moskvě připomínka prvního výročí vraždy právníka Andreje Markelova a novinářky Anastasie Baburovové. Shromáždění asi pěti set lidí bylo zároveň protestem proti vzestupu militantní krajní pravice v Rusku. Markelov byl známým obhájcem obětí válečných zločinů v Čečensku a Baburovová ekologická aktivistka. Z jejich smrti byli podezřelí právě radikálové.

Policie zakročila proti demonstrantům, protože prý neměli povolení k pochodu městem, měli právo se pouze shromáždit na několika místech metropole. Městem pochodovalo přitom až 500 lidí. Asi 34 lidí policie zatkla, zásah demonstranti údajně vyprovokovali tím, že po policistech házeli sněhové koule. 

Na přípravě pochodu se podílela i známá ruská ochránkyně lidských práv Ljudmila Alexejevová (82), kterou nedávno Evropský parlament vyznamenal Sacharovovou cenou.   

Markelov byl loni zastřelen v centru Moskvy, když se vracel z tiskové konference. Vrah postřelil i novinářku, která advokáta doprovázela a snažila se ho bránit. Baburovová o několik hodin později v nemocnici zranění podlehla. Zločin vyvolal ve světě velké pobouření a protesty veřejnosti, novinářů i politiků. 

Z vražd Markelova a Baburovové byli loni v listopadu obviněni dva členové nacionalistické skupiny Ruské národní sjednocení Nikita Tichonov a Jevgenija Chasisová, kteří se údajně k činu přiznali. Motivem vraždy byla podle vyšetřovatelů msta za to, že Markelov zastupoval v soudních sporech oběti nacionalistů.

Zásah proti demonstrantům
Zdroj: ČT24