Írán v případě útoku napadne západní lodě v Zálivu

Teherán - Íránský ministr obrany Ahmad Vahídí dnes varoval Západ, že případný útok na jeho zemi bude znamenat okamžitý protiútok na lodě západních mocností, které jsou rozmístěny v Perském zálivu. Ministrovo varování citovala íránská agentura Fars. Diplomatické vztahy mezi Íránem a Západem jsou na bodu mrazu, jádrem největších sporů je íránský jaderný program. Zatímco Ahmadínežádův režim tvrdí, že jeho využití je čistě mírové, Západ se obává, že Írán vyrábí jadernou bombu.

V Perském zálivu, který je klíčovou vodní cestou pro světovou přepravu ropy, je v současnosti přes 90 válečných plavidel, řekl ministr Ahmad Vahídí na konferenci v Teheránu věnované Zálivu. „Jsou tam ponorky, letadlové lodi a torpédoborce, které tam vytvořily vojenskou oblast,“ uvedl Vahídí.

„Jaký je důvod rozmístění tolika válečných plavidel a jaký cíl sledují… Jsou seskupeny proti Íránu?“ zeptal se dále Vahídí. 

„Západní státy dobře vědí, že existence těchto válečných lodí v Perském zálivu poslouží jako nejlepší operační cíle pro Írán, pokud by podnikly proti Íránu jakoukoliv vojenskou akci,“ řekl podle agentury Reuters ministr obrany Ahmad Vahídí.

Spory o jaderný program

Jádrem sporu mezi Teheránem a západními mocnostmi je kontroverzní íránský jaderný program. Teherán vytrvale odmítá vzdát se technologie obohacování uranu a opustit své jaderné plány, v nichž západní státy spatřují vážnou bezpečnostní hrozbu. USA obviňují Teherán z tajného vývoje jaderných zbraní krytého oficiální doktrínou mírového rozvoje íránské energetiky.

Izrael ani USA nevyloučily vojenskou akci, pokud selžou diplomatické snahy o vyřešení tohoto dlouhodobého sporu. Minulý měsíc Vahídí řekl, že Írán oplatí případný útok Izraele na svá jaderná zařízení úderem proti izraelským zbrojním a jaderným zařízením.

Satelitní snímek stavby zařízení na obohacování uranu
Zdroj: GeoEye Sateliite Image, IHS Jane\'s Analysis/AP Photo