Kanadský islamistický terorista dostal doživotí

Ottawa - Trest doživotí dostal v Kanadě vůdce takzvané torontské osmnáctky, 24letý Zakaria Amara. Zatčen byl v roce 2006 a obviněn z toho, že stál v čele islamistického spiknutí proti cílům na východě Kanady. Amara se chystal se svou skupinou odpálit tři nákladní auta plná výbušnin v provincii Ontario. Jde o dosud nejpřísnější trest podle kanadských protiteroristických zákonů. Podle soudce se mělo jednat o nejohavnější zločiny v kanadské historii. Další člen skupiny dostal 12 let vězení.

Od zatčení bylo sedm členů skupiny zbaveno obvinění. Čtyři se ke svým činům přiznali a jeden byl po přelíčení usvědčen. Soudní řízení s dalšími pěti začnou v březnu, stání s jedním mužem začalo minulý týden. Amara minulý týden přečetl otevřený dopis, v němž se Kanaďanům omluvil za zlo, které způsobil. Za šest let a tři měsíce ve vězení může požádat o milost.

Kanaďan Zakaria Amara se loni v říjnu přiznal, že stál v čele sedmnácti mužů, později obviněných z toho, že chystali bombové útoky například na torontskou burzu nebo sídlo kanadských zpravodajských služeb. Jejich cílem bylo přinutit Kanadu, aby stáhla své jednotky z Afghánistánu.

Podle obžaloby chtěl Amara útok podniknout na konci roku 2006 pronajatými nákladními vozy s výbušninou, kterou chtěl odpálit na dálku. Policie zjistila, že informace o sestavování bomby hledal na počítači ve veřejné knihovně. Prostřednictvím policisty se také pokusil koupit tři tuny látky, o které se domníval, že je dusičnan amonný. Je to asi trojnásobné množství výbušniny, která byla použita při útoku v americkém městě Oklahoma City v roce 1995. Zabila tehdy 168 lidí.

Vydáno pod