Rakousko po protestech přerušilo lavinový pokus na prasatech

Vídeň - Rakouskem otřásá skandál kolem vědeckého pokusu na 29 prasatech, který v Alpách zahájili experti z innsbrucké lékařské fakulty. Chtěli živá zvířata zasypat sněhem, aby získali poznatky o umírání v lavinách. Po protestech rakouských ochránců zvířat i politiků se rozhodli plánovaný dvoutýdenní experiment přerušit. Zatím není jasné, jestli se v něm bude pokračovat. Dosud uhynulo deset zvířat. Rakouská horská služba se od pokusu distancovala.

Experti se hájí tím, že zvířata netrpí, protože dostala narkózu. V ní je vědci převezli na ledovec a napojili na přístroje. Teprve pak je nechali zasypat sněhem. Původně se měl pokus konat přímo na univerzitě, ale nebyly tam vhodné podmínky. Jeden z pracovníků školy uvedl, že zátěž při pokusu je menší než při porážce na jatkách.

Výsledky pokusu by měly podle vědců sloužit k léčbě obětí lavin. Ročně jich je kolem 150. Dosud se prý vycházelo z toho, že hlavní překážkou pro přežití je nedostatek kyslíku a chlad, možná je to ale i zvýšení tlaku na plicní tepnu, který by mohl v lavině existovat.