Amsterdam zavádí letištní skenery. Jak fungují?

Amsterdam - Jako první bude v zemích Evropské unie bezpečnostními skenery vybaveno amsterdamské letiště Schiphol. Právě odtud odletěl nigerijský terorista, který o Vánocích do letadla na lince do amerického Detroitu propašoval výbušninu. Instalované skenery jsou schopné výbušniny na těle odhalit. Amsterdamské letiště nicméně jejich citlivost upravilo tak, aby nezobrazovaly intimní detaily těl. Právě to bylo hlavním protiargumentem odpůrců těchto zařízení.

Skenery na letišti Schiphol zobrazují jen počítačový portrét stejný pro všechny. Pouze žlutá místa ukazují, kde se na těle skrývají cizí předměty. Skener rozezná i ty nekovové, včetně výbušnin. Procedura trvá tři vteřiny a osoba je vystavena slabším radiovým vlnám, než jaké vydává mobilní telefon. Letiště Schiphol má 15 takových skenerů, dalších 60 si objednalo. Postupně je zavádí na mezinárodní lety. Jeden přijde na 150 tisíc eur; náklady platí letiště a doufá, že na skenery přispěje i vláda, jinak se to nutně odrazí v cenách letenek.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Obavy o lidská práva díky použité technologii odpadají, přesto se ale najdou kritici, říká bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Někteří europoslanci namítají, že je důležitější zlepšit práci tajných služeb než investovat do technologií. Skenery jsou navíc zastaralé, protože sledují jen povrch těla. Teroristé přitom už výbušniny polykají nebo schovávají v dutinách, kde je stroj nevidí.

Amsterdam využívá i jiné moderní technologie v zájmu hladkého provozu. Už několik let například umožňuje rychlé odbavení s oční duhovkou místo pasu, připomíná Šámalová.