Haiti – země chudoby a převratů

Port-au-Prince - Haiti je suverénně nejchudší zemí západní polokoule a má za sebou historii plnou nejen přírodních neštěstí, ale i pohrom způsobených člověkem. Nestabilita, krvaví diktátoři, více než 30 státních převratů, série hurikánů a jiných přírodních katastrof, to vše si během víc než dvousetleté historie státu vyžádalo svou daň. Haiti je dnes kvůli katastrofálnímu stavu infrastruktury zcela odkázáno na zahraniční pomoc.

Haiti se v roce 1804 zrodilo díky povstání černých otroků proti francouzským pánům. Bylo to jediné otrokářské povstání, z něhož kdy vznikl nový stát. Od té doby vládne v zemi ale jen zmatek doprovázený krvavými masakry. V roce 1937 bylo na 18 tisíc Haiťanů na příkaz dominikánského diktátora Rafaela Trujilla zmasakrováno u dominikánských hranic. 

V padesátých letech se chopil moci krvavý diktátor François „Papa Doc“ Duvalier, který v roce 1957 zahájil 29letou dynastii teroru. Desítky tisíc lidí byly za Duvaliera a jeho syna Jeana-Clauda „Baby Doca“ Duvaliera zabity.  

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Prvního demokratického prezidenta Jeana-Bertranda Aristida se dočkalo Haiti až v roce 1990. Ten se ale u moci neudržel ani rok. Po jeho svržení prchaly tisíce Haiťanů do USA. Pořádek mělo vnést do země 20 tisíc amerických vojáků, které sem v roce 1994 poslal Bill Clinton. Armáda měla dosadit zpět Aristida, ten se ale k moci dostal až v roce 2000. 

Demokracie v jeho podání ale dostala brzy hořkou příchuť. Aristidova vláda byla obviněna z falšování voleb, korupce a rozkradení milionů dolarů zahraniční pomoci. V roce 2004 proto následovala krvavá vzpoura, která Aristidu opět svrhla. 

Z dnešních 10 milionů obyvatel žije v zemi velké asi jako třetina Česka drtivá většina pod hranicí chudoby. Negramotnost dosahuje 34 % a na AIDS ročně zemře sedm a půl tisíce lidí. Tváří v tvář bídě a rostoucí moci pouličních gangů, které ovládají celé čtvrti hlavního města Port-au-Prince, drží zemi nad vodou jen 7 tisíc modrých přileb OSN. Země je po politických nepokojích a sérii hurikánů zcela odkázána na zahraniční pomoc.