Na Haiti až statisíce obětí, Obama posílá lékaře

Washington/Port-au-Prince - Haitský premiér Jean-Max Bellerive pro CNN řekl, že obětí může být i několik stovek tisíc. Prezident René Préval naopak uvedl, že obětí by mohlo být 30 až 50 tisíc. Situace na místě je velmi nepřehledná a sčítání mrtvých bude pokračovet ještě několik dní. Americký prezident Barack Obama označil zprávy z Haiti za srdcervoucí. Zemi přislíbil okamžitou pomoc. Spojené státy aktivizují vojenské letectvo a námořnictvo, ještě dnes mají vyslat do Port-au-Prince letouny s první pomocí.

Obama dnes ve svém prohlášení informoval, že nařídil okamžitou a koordinovanou pomoc Haiti, která se přednostně zaměří na záchranu životů. Ještě dnes USA otevřou letecký most s využitím letounů C-130, které budou přivážet první neodkladnou pomoc. Speciální tým bude na místě posuzovat následky katastrofy. Z Floridy, Virginie a Kalifornie odjedou na Haiti lékaři. Je připraven i zdravotnický materiál. Specializované týmy záchranářů posílají i Británie, Francie, Island a Čína.

Barack Obama:

„Lidé na Haiti mají plnou podporu Spojených států ve snaze vysvobodit uvízlé zpod sutin a mají také plnou podporu, pokud jde o dodávky humanitární pomoci.“

Průzkumný letoun P3 již provádí letecké pozorování postižené oblasti. Mise OSN v Port-au-Prince podle agentury Reuters oznámila, že místní hlavní letiště je již provozuschopné a je schopno přijímat leteckou pomoc.

Kuba oznámila, že poskytla postiženým osobám své polní nemocnice, které na Haiti provozuje. Podle agentury AP už v nich byly ošetřeny stovky zraněných.

Haitský prezident překračoval mrtvoly

Obětí zemětřesení by mohlo být několik set tisíc. „Parlament se zřítil, školy se zřítily, nemocnice se zřítily,“ řekl haitský prezident René Préval. Reportérům popisoval, jak v ulicích hlavního města překračoval mrtvoly a ze zničené budovy parlamentu slyšel nářky uvězněných lidí. Mezi nimi je prý i předseda senátu. Zemětřesení podle CNN poškodilo i věznici, ze které všichni vězni uprchli.

Z Port-au-Prince bylo oznámeno, že velvyslanectví USA na Haiti nemá zatím žádné informace o obětech mezi zhruba 40 000 Američany, kteří na ostrově v době otřesů pobývali. Nikdo z pracovníků americké ambasády nebyl usmrcen, jedna osoba se pohřešuje. Zcela zničeno bylo naproti tomu vyslanectví Tchaj-wanu, španělská ambasáda byla vážně poškozena.

České ministerstvo zahraničí nemá zprávy o tom, že by katastrofa postihla nějaké Čechy. „My nemáme žádné informace o tom, že by tam byli Češi už před tím zemětřesením. Stejně tak nemáme žádnou informaci o tom, že by tam někdo měl být, že by někdo někoho postrádal,“ řekl Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Christine Webbová, televizní reportérka:

„Byla to ta nejděsivější a nejstrašnější věc, jakou jsem kdy zažila. Když se to stalo, byla jsem zrovna v jídelně. Všechny věci začaly poskakovat, střecha se hýbala, celá budova se třásla. Vyběhli jsme ven a viděli jsme, jak se v zemi pod námi vytvořila obrovská prasklina. Bylo to neskutečné. Hned po doznění zemětřesení jsme museli budovu opustit, protože hrozilo tsunami a náš objekt je jen kousek od pláže. Teď už jsme zpátky. Měli jsme velké štěstí, protože jsme v solidně postaveném domě. Většina zdejších lidí přitom žije v bambusových chatrčích nebo nestabilních domcích. Ti o všechno přišli. Všude je plno trosek, mrtvých a zraněných. Zajímavé bylo, že když jsme opouštěli naši budovu, všude bylo skoro naprosté ticho. Do něj zněl jen slabý zpěv a modlitby.“

Tisíce lidí umírají zbytečně

Kritici upozorňují na to, že ztráty na životech během častých přírodních katastrof na Haiti bývají mnohem vyšší než ve všech okolních zemích, které tyto problémy dokáží řešit koncepčně. „Problém je, že vlády mají tendenci soustředit se jen na odstraňování škod. Jakmile je jedna pohroma za nimi, chystají se na další, ale na snižování rizik zapomínají,“ kritizuje ředitel sekretariátu Mezinárodní strategie pro snižování katastrof Salvano Briceño.

Zemětřesení není v oblasti ničím neobvyklým

„Haiti leží na severním okraji Karibské desky. Zvláštností tohoto okraje je, že se Karibská deska posunuje východním směrem vůči Americké desce. Na východním okraji pak dochází k zanořování desky, takže obyvatelé Karibiku si “užívají„ všech katastrof, které jsou s tím spojeny,“ uvedl v Událostech, komentářích seismolog Jan Zedník. Zemětřesení z Haiti zachytily i přístroje v Česku.

Na Haiti se nachází páter Charity ČR Roman Musil, který je na severu ostrova a prostřednictvím emailu komunikuje se spolupracovníky v Česku. Telefony na ostrově nefungují. Na ostrově je i dobrovolnice Arcidiecésní charity Olomouc Eva Dostálová, o které ale nejsou zatím žádné informace.

Haiťané v zahraničí se modlí za své příbuzné

Na informace z postižené oblasti zoufale čekají Haiťané žijící v zahraničí. Začali organizovat  sbírky pro postižené. V New Yorku se sešli v budově, odkud vysílá místní haitská rozhlasová stanice. Zoufale se snaží zjistit jakékoli informace. Dovolat se do postižených oblastí je nemožné. Haitská komunita v Maimi uspořádala mši. Lidé se modlili za oběti zemětřesení, pozůstalé i ty, kteří zůstali zasypaní pod troskami nebo bez prostředků.

POMOC PRO HAITI:

Člověk v tísni
dárcovská SMS ve tvaru: DMS SOSHAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4095 4095/0300

Charita ČR
dárcovská SMS ve tvaru: DMS HAITI na číslo 87777
nebo přispívat na účet 35-1868350237/0100

ADRA
dárcovská SMS ve tvaru: DMS ADRA na číslo 87777
nebo přispívat na účet 4028 4028/0300