Zpřísněné podmínky na letištích odhalují nové problémy

Washington - Obtíže cestujícím na mezinárodních letištích nezpůsobuje jen sníh. Po nezdařeném vánočním atentátu na letadlo do Detroitu platí všude zvýšená bezpečnostní opatření. Přesto, nebo právě proto, museli policisté řešit několik případů narušení pořádku.

Letadlo a teroristický útok – tohle slovní spojení od Vánoc skloňuje celý svět. Letiště zpřísnila bezpečnostní opatření a proto teď, víc než kdy jindy, není prostor na žerty. Obzvlášť ne takové, jakým zřejmě byl incident na londýnském letišti Heathrow. Tři Britové skončili v poutech poté, co vyhrožovali bombovým útokem na palubě letadla, které mělo namířeno do Dubaje. Stroj prohledali cvičení psi – bez výsledku. Víc než 300 cestujících i tak strávilo noc v hotelu.

„Omlouváme se všem za vzniklé potíže, ale bezpečnost cestujících je pro nás absolutní prioritou.“

- vyjádření letecké společnosti Emirates

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Američtí policisté zase vyřešili případ muže, který minulý víkend způsobil poprask na letišti v Newarku v New Jersey. Identifikovali 28letého Ťianga Chaj-sunga a obviní ho ze záměrného porušení zákazu vstupu. Usvědčily ho záběry bezpečnostní kamery: Chaj-sung ve světlém plášti využil toho, že pracovník ostrahy odešel. Proklouzl za čekající ženou do střeženého prostoru, políbil ji a společně odešli. Následné vyšetřování ochromilo letiště na několik hodin. „Ačkoliv byly jeho úmysly banální, důležité je, že záměrně narušil bezpečnostní opatření na letišti a způsobil obrovské nepříjemnosti tisícovkám cestujících,“ vyjádřil se k případu Frank R. Lautenberg, senátor za New Jersey.

Hysterii na všech letištích vyvolal Nigerijec Abdul Mutallab, který se 25. prosince neúspěšně pokusil odpálit bombu na palubě letadla do Detroitu. Za šest trestných činů, včetně užití zbraně hromadného ničení a pokusu o vraždu 289 lidí, mu hrozí doživotí. K obvinění se odmítl vyjádřit.

  • V neděli vyvolal na letišti v Newarku poplach muž, který se vyhnul kontrole a zmizel. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1347/134641.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133787.jpg