V Malajsii hoří kostely. Je to pomsta za Alláha?

Kuala Lumpur - Neznámí žháři zaútočili na čtyři křesťanské kostely v malajské metropoli Kuala Lumpuru. Nikdo nebyl zraněn. Policie ale posílila bezpečnostní opatření před očekávanými masovými muslimskými demonstracemi. Soud totiž nedávno povolil katolickým novinám Herald používat muslimský termín Alláh jako označení pro křesťanského Boha. V převážně muslimské Malajsii to vyvolalo odpor. Teď se čeká na výsledek odvolacího řízení.

V Kuala Lumpur dnes hořelo v několika kostelech. V protestantském kostele Metro Tabernacle začalo hořet krátce po půlnoci. Plameny zachvátily pouze přízemí. Jedna ze svědkyň požáru tvrdí, že před tím, než začalo hořet, jeli kolem čtyři muži na motocyklu a vhodili něco dovnitř kostela. Toto svědectví ale není zatím potvrzené. 

Malajsijský premiér útoky odsoudil a slíbil, že vláda přijme taková opatření, aby se podobné činy již neopakovaly. „Nechceme, aby to přerostlo do něčeho jiného … nechci ujistit jen menšiny, ale ujišťuji všechny Malajsijce, že jsou v bezpečí,“ říká zase ministr vnitra Hishammuddin Hussein.

K útoku na křesťanský kostel došlo jen několik dní poté, co malajsijský soud rozhodl, že nemuslimové mohou požívat ve svých textech výraz Alláh pro boha. Vláda se však proti rozhodnutí odvolala. Soud následně pozastavil svoje rozhodnutí, dokud neproběhne odvolací řízení.  

Po tradičních pátečních muslimských modlitbách se konalo několik poklidných demonstrací muslimů protestujících proti tomu, aby místní katolické noviny používaly ve vydání v malajském jazyce slovo „Alláh“. 

Muslimové tvrdí, že slovo Alláh je výlučné pro islám a jeho používání křesťany by prý mohlo muslimy mást a navádět je ke konverzi ke křesťanství. Z 28 milionů obyvatel Malajsie tvoří muslimové asi 60 procent. Ostatní jsou etničtí Číňané a Indové, kteří vyznávají křesťanství, hinduismus či jiná náboženství.

Vydáno pod