K útoku na agenty CIA se přihlásila al-Káida

Kábul - Afghánská odnož al-Káidy oznámila, že stojí za útokem na americké základně v Chóstu z konce prosince. Sebevražedný atentátník a dvojitý agent Humám Chalíl abú Mulal Balaví tam zavraždil sedm příslušníků CIA. Al-Káida teď na internetu zveřejnila prohlášení, že útok byl odvetou za zabití jejích vůdců.

Podle komuniké al-Káidy Balaví v dopise na rozloučenou uvedl, že pomstil hlavní mučedníky organizace - Baitulláha Mahsúda, někdejšího vůdce pákistánského Talibanu, Sáliha Somálího, plánovače operací al-Káidy, Abdalláha Saída Libího a jejich bratry.

Všichni tři jmenovaní teroristé zahynuli při amerických náletech na pákistánské základny al-Káidy a Talibanu; Mahsúd v srpnu v pákistánském kmenovém území Jižní Vazíristán, Somálí v prosinci v Severním Vazíristánu a Libí rovněž v prosinci v Jižním Vazíristánu.

Útok v Chóstu byl druhým nejkrvavějším v historii CIA. Již dříve se k němu přihlásil afghánský a pákistánský Taliban. Jordánský lékař Balaví byl najat jordánskou tajnou službou, aby infiltroval do al-Káidy a Talibanu, působil ale jako dvojí agent al-Káidy.

Baitulláh Mahsúd
Zdroj: ČT24