Přežil Hirošimu i Nagasaki, podlehl rakovině

Tokio - V Japonsku zemřel v 93 letech jediný člověk, který přežil výbuch obou atomových bomb. Cutomu Jamaguči byl 6. srpna 1945 v Hirošimě na služební cestě. Po explozi atomové pumy měl popáleniny. Vrátil se domů do Nagasaki, kde se o tři dny později útok opakoval. V pondělí podlehl rakovině žaludku. Japonsko je jedinou zemí na světě, která zažila útok atomovou bombou. V Hirošimě zahynulo asi 140 tisíc lidí, v Nagasaki 70 tisíc.

Jamaguči byl jediným člověkem, jehož přítomnost v obou městech během útoku potvrdila oficiálně japonská vláda, objevily se nicméně informace i o dalších lidech, kteří přežili oba atomové výbuchy. O svém zážitku v pozdějších letech často vyprávěl a připojoval naději, že budou podobné zbraně zrušeny.

V roce 2006 Jamaguči promluvil v OSN, psal knihy a skládal písně o svém zážitku a objevil se i v dokumentárních filmech o Hirošimě a Nagasaki. Minulý měsíc ho v nemocnici navštívil americký režisér James Cameron, který uvažuje o tom, že by o útocích na tato dvě japonská města natočil film.

Jamaguči byl 6. srpna 1945 obchodně v Hirošimě, když na město americký letoun B-29 shodil atomovou bombu. Jamaguči utrpěl popáleniny na horní části těla, přespal ve městě a poté se vrátil do svého rodného Nagasaki ležícího asi 300 kilometrů jihozápadně, kde o tři dny později zažil druhý atomový útok. Japonsko se vzdalo 15. srpna 1945, což znamenalo konec války.

Cutomu Jamaguči
Zdroj: ČT24