Loď ochránců se po střetu s lovci velryb potopila

Sydney - Motorový člun australské ekologické organizace Sea Shepard se u pobřeží Antarktidy srazil s japonskou velrybářskou lodí, když se jí aktivisté snažili bránit v lovu. Všech šest aktivistů ze člunu se podařilo zachránit na palubu lodi, která je jejich základnou. Ochránci chtějí zabránit v lovu velryb lodím z Japonska, které v letní sezoně připlouvají k břehům Antarktidy.

Superrychlému člunu Ady Gil nevyšel riskantní manévr - chtěl se prosmýknout těsně před přídí a vyhodit lano, které by se pak namotalo na lodní šroub. Místo toho je trimaran z uhlíkových vláken za milion a půl dolarů zničený a vinu na sebe svalují obě strany.

Ochránci dnes oznámili, že se loď, která vzdáleně připomíná vůz filmového Batmana, potápí po srážce s velrybářskou lodí Sonan Maru 2, která údajně najela na příď plavidla. Japonský institut pro výzkum kytovců, pod jehož záštitou lov probíhá, dnes oznámil, že Ady Gil během dne zaútočila také na vlajkovou loď velrybářů Nisšin Mar, jíž se prý aktivisté také snažili pomocí lan zablokovat kormidla a lodní šrouby.

Paul Watson, zakladatel Sea Shepherd Conservation Society:

Skupina Sea Shepherd Conservation Society si pravidelně bere na mušku japonské velrybářské lodě, které připlouvají k břehům Antarktidy v době, kdy je na jižní polokouli letní sezona. Cílem kampaně je podle ochranářů způsobit lovcům velryb finanční ztráty a zachránit co možná nejvíc mořských savců. V prosinci po velrybářích aktivisté pálili z vodních děl a snažili se do nich najíždět. Při střetech s velrybáři také používají bomby se zapáchající kyselinou máselnou nebo práškem, po němž je paluba nebezpečně kluzká. Japonci se brání sítěmi, vodními a zvukovými děly.

Přestože je komerční lov velryb zakázán od roku 1986, mezinárodní úmluvy umožňují japonským společnostem lovit velryby v rámci vědeckého výzkumu. Podle ekologických aktivistů však ulovené velryby neslouží k výzkumu, ale jejich maso se v Japonsku běžně prodává.