Na hřebenech japonských Alp se ztratilo 14 lidí

Japonské Alpy - Na hřebenech japonských Alp (japonsky Nihon-Arupusu) probíhala rozsáhlá pátrací a záchranná operace. Hned na několika místech se v náhlé změně počasí při silné vánici ztratilo celkem 14 horolezců. Záchranáři už našli tři mrtvá těla. Další se pohřešují. Velké štěstí měl ale manželský pár, který z hřebenů hor dopravil vrtulník do bezpečí. Silný vítr ale znemožnil vyzvednutí dalšího muže. Husté sněžení dočasně záchranářské práce zastavilo.

Na letošní novoroční túru manželé horolezci nikdy nezapomenou. Na horu Hidžiri ve středním Japonsku vyrazili 29. prosince. Ve výšce tří kilometrů je ale zastihl blizard a prudká vánice. „Byl tak prudký vichr, že nešlo stát na nohou. Museli jsme se plazit, aby nás to nestrhlo ze srázu,“ říká zachráněný horolezec Jošitaka Kakegawa. Měli ale štěstí, fungoval jim mobil a počasí se na chvíli zklidnilo, takže se je podařilo zachránit, přilétl pro ně vrtulník. 

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Tři alpinisté na hoře Okuhotaka už takové štěstí neměli. Horolezecký klub zalarmoval horskou službu hned, jak s nimi ztratil spojení. Záchranáři už ale na hřebeni našli jen bezvládná těla. Blizard zaskočil i skupinu sedmi horolezců na hoře Terači. V provizorním sněhovém příbytku čekali na pomoc dlouhé dny. „Počasí nám nedovolilo zahájit sestup. Na hřebeni jsme bivakovali týden, naštěstí jsme s sebou měli jídlo,“ popsal nouzovou situaci horský vůdce Tečuo Jamada. 

Na dalších místech japonských Alp zahlédli záchranáři dva, s největší pravděpodobností mrtvé horolezce. Vrtulník u nich ale zatím nemohl přistát.

Vydáno pod