Lidé nemocní AIDS smějí po 22 letech do USA

Washington - Lidé s onemocněním AIDS mohou po 22 letech znovu svobodně cestovat do USA. Ty byly až dosud jednou z dvanácti zemí, které lidem infikovaným virem HIV vstup na své území zakazovaly. Stejnou restrikci uplatňují například Libye nebo Saúdská Arábie. O její zrušení se osobně zasadil prezident Barack Obama. Spojené státy rovněž oznámily, že v roce 2012 budou poprvé hostit celosvětový summit věnovaný tématu AIDS. Vrcholná schůzka o této nemoci se pořádá každého půl roku.

Zákaz přicestovat do USA pro lidi infikované HIV byl vyhlášen na vrcholu globální paniky kolem onemocnění AIDS koncem 80. let. Nařízení zabránilo tisícům studentů, turistů a uprchlíků v cestě do USA a komplikovalo také adopci dětí infikovaných virem HIV. Ve Spojených státech se navíc nemohla konat žádná významná konference o nemoci AIDS, neboť aktivisté a vědci nakažení virem neměli do země přístup.

Prezident Obama v říjnu konstatoval, že nařízení „bylo založeno na strachu, nikoli na faktech“. Jeho zrušení podle něj zachrání mnoho životů, protože přiměje mladé lidi, aby se nechávali vyšetřit a podstoupili léčení. „Jestli chceme být světovým lídrem v boji proti HIV/AIDS, musíme podle toho jednat,“ řekl Obama.