Kontroly pasažérů letících na americká letiště budou přísnější

Washington – Cizinci, kteří budou od pondělí mířit na jakékoliv americké letiště, by se měli připravit na přísnější kontroly před odletem. Zvláštní pozornost bude věnována cestujícím z Nigérie, Jemenu, Pákistánu, Kuby, Íránu, Súdánu a Sýrie. Oznámila to dnes americká vláda s tím, že jde o důsledek nedávného nezdařeného pokusu o atentát na letadlo letící se skoro 300 lidmi na palubě z Amsterodamu do Detroitu.

Americká správa bezpečnosti leteckého provozu oznámila, že všichni, kdo budou chtít letět do USA ze států nebo přes státy, které jsou považovány za sponzory terorismu nebo jsou z tohoto hlediska předmětem zájmu, budou muset projít zesílenou kontrolou.

Na americkém seznamu zemí podporujících terorismus jsou teď Kuba, Írán, Sýrie a Súdán. Zpřísněné kontroly se budou týkat také lidí odlétajících do USA z Pákistánu, Jemenu a Nigérie nebo přes tyto státy. Atentátník v letadle do Detroitu byl totiž Nigerijec, který údajně prošel výcvikem v Jemenu. Tato země a Pákistán jsou teď ohrožovány zvýšenou aktivitou muslimských extremistů.

Cestující letící do USA z těchto sedmi zemí budou podle nové směrnice prohmatáváni a prohledávána budou i jejich příruční zavadla. Směrnice také rozšiřuje použití zesílených kontrolních technologií a umožňuje namátkovou kontrolu pasažérů na mezinárodních linkách do USA.

Pražské letiště zpřísnilo kontroly letů do USA.
Zdroj: ČT24