Británie a USA se dohodly na protiteroristické jednotce v Jemenu

Londýn - Na vytvoření policejní protiteroristické jednotky v Jemenu se dohodli britský premiér Gordon Brown a americký prezident Barack Obama. Jejím úkolem bude vypořádat se s teroristickou hrozbou. Jako možná reakce na oznámené rozhodnutí je protiakce místních, protože americké a britské velvyslanectví v Jemenu bylo dnes uzavřeno kvůli teroristickým hrozbám regionální odnože organizace al-Káida proti cizím zájmům v zemi. Ambasáda USA má být zatím uzavřena po celý dnešek. Jemenští zaměstnanci velvyslanectví byli vyzváni, aby až do odvolání zůstali doma.

„USA mají náznaky, že al-Káida chystá útok na nějaký cíl v jemenské metropoli Saná. Víme, že tam al-Káida je a že si musíme dávat pozor,“ uvedl americký vojenský odborník Sebastian Gorka. Kvůli tomu uzavřeli svoje velvyslanectví i Britové. Ve stejnou chvíli britské aerolinky British Airwas oznámily, že zavedou tělesné scannery na londýnském letišti Heathrow.

Oba státy také pomohou Jemenu hlídat jeho pobřeží, aby zabránily dalším únosům plavidel. Minulý týden byly ve vodách mezi Somálskem a Jemenem uneseny čtyři lodě. Brown i Obama se budou rovněž snažit získat v Radě bezpečnosti OSN podporu pro rozšíření mírové mise v Somálsku.

Britský premiér navrhl, aby se 28. ledna konala mezinárodní konference na téma radikalizace Jemenu, tedy nejchudší arabské země. Boje tamních šíitských kmenů na severu a separatistické tendence na jihu zvyšují chaos v Jemenu a činí z něj útočiště islámských extremistů. Skupina al-Šabáb, která se inspiruje činností teroristické sítě al-Káida, ovládá z velké části území na jihu a ve středu země.

Barack Obama, americký prezident

„Považuji za prioritu posílit naši spolupráci s jemenskou vládou na výcviku a vyzbrojení jejích bezpečnostních sil a na boji proti teroristům z al-Káidy.“

Zájem o Jemen vzbudil pokus Nigerijce o výbuch amerického civilního letadla

Vyšší zájem o Jemen ze strany Londýna a Washingtonu souvisí s pokusem Nigerijce Umara Farouka Abdula Mutallaba vyhodit do povětří americké letadlo letící z Amsterodamu do Detroitu. Mutallabovi se to 25. prosince nepodařilo jenom kvůli tomu, že nedokázal odpálit výbušninu, kterou měl schovanou na těle. Při výslechu se americkým vyšetřovatelům přiznal, že prodělal výcvik al-Káidy v Jemenu.

Jak uvedl jemenský ministr zahraničí abú Bakr Abdalláh Kirbí, v Jemenu je 300 členů al-Káidy a někteří z nich připravují atentáty na západní cíle. Kirbí proto požádal o zahraniční pomoc v boji proti terorismu.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih jednal o situaci v Jemenu v sobotu s vrchním velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii Davidem Petraeusem. Generál prezidentovi údajně předal dopis od Obamy. Podle Petraeuse je Washington připraven zdvojnásobit bezpečnostní pomoc Jemenu, která nyní činí 70 milionů dolarů (1,3 miliardy korun).

David Petraeus, generál armády USA

„Naše tajné služby spolupracují a informace sdílíme. Jemenské zpravodajské zdroje jsou velmi dobré a v prosinci jsme provedli významné zásahy. Nicméně v Jemenu stále probíhají akce, které vedly k pokusu o útok na americké letadlo.“