Jemenský prezident jednal o situaci v zemi s Petraeusem

Saná - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih jednal dnes o situaci ve své zemi s vrchním velitelem amerických sil na Blízkém východě a ve Střední Asii Davidem Petraeusem, který ho ujistil americkou podporou v boji proti terorismu. Předal mu také poselství prezidenta Baracka Obamy, které se týká spolupráce obou zemí v této sféře i v boji proti pirátství. Oznámila to jemenská agentura Saba.

Schůzka je novým dokladem znepokojení USA nad vývojem v Jemenu, kde sílí aktivita regionální větve teroristické sítě al-Káida, která si říká al-Káida na Arabském poloostrově. Televize CNN tento týden oznámila, že Jemen a USA společně vybírají možné terče náletů na pozice teroristů.

Předtím během dne jemenská vláda prohlásila, že nebude tolerovat na svém území žádné teroristické aktivity a skupiny. Podle agentury Saba ministr zahraničí abú Bakr Abdalláh Kirbí tímto prohlášením reagoval na páteční oznámení somálské militantní islamistické skupiny Šabáb, že je ochotna vyslat na podporu šíitských rebelů v Jemenu posily ze svých řad.

Kirbího ujištění přišlo zároveň v den, kdy Obama poprvé veřejně obvinil jemenskou odnož al-Káidy, že vyzbrojila a vycvičila mladého Nigerijce k atentátu na letadlo směřující 25. prosince z Amsterodamu do Detroitu. Al-Káida na Arabském poloostrově se už dříve k atentátu přihlásila.

Jemenské bezpečnostní zdroje dnes agentuře AP řekly, že vláda vyslala několik stovek dalších vojáků do dvou hornatých východních provincií, které jsou hlavními baštami al-Káidy v zemi. Posily byly prý vyslány v pátek do provincií Maríb a Džauf, kde je přítomnost bojovníků al-Káidy nejsilnější a kde má ústřední vláda jen malou kontrolu.