Švédští vlci by se měli mít na pozoru, lovci si chystají zbraně

Stockholm - První odstřel vlků za posledních 45 let povolil švédský parlament, který zároveň rozhodl o snížení stavu těchto šelem žijících ve volné přírodě o 27 jedinců. Jejich lov začíná dnes a skončí v polovině února. Ovšem proti rozhodnutí parlamentu protestují ekologové. Lovci si zase stěžují na přísné podmínky odstřelu. Využít vzácné příležitosti legálního odstřelu se prý chystá na 10 000 lovců, pro něž vlci představují cennou trofej.

Podle švédské agentury pro ochranu životního prostředí rozhodnutí směřuje proti legislativě EU, protože populace vlků nedosáhla hranice životaschopnosti. Formální stížnost chtějí zaslat Evropské komisi.

Jiné starosti mají zase lovci. „Stanovili mnoho předpisů, lovci musejí například kontrolovat stav povolené kvóty každou hodinu,“ stěžoval si Gunnar Gloersson ze švédské asociace lovců.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Vlci jako zabijáci loveckých psů

„S vlky máme problém v oblastech, kde žije vysoká zvěř i hospodářská zvířata. Lovcům navíc zabíjejí cenné lovecké psy,“ uvedl jeden z členů lovecké asociace. „Od té doby, co tu vlci opět jsou, tak s nimi musíme žít, ale je nutné jejich počet snížit.“ Dodal, že výsledek odstřelu bude záležet na počasí: „Ulovit vlka je snadné jen tehdy, pokud napadne sníh, lovci ho mohou vystopovat. Pokud sníh nebude, myslím, že se nám nepodaří kvóty 27 zastřelených vlků dosáhnout.“

V jižní Skandinávii byli přitom vlci téměř vyhubeni, proto byl od sezony 1965-1966 jejich lov zakázán. Ve snaze navrátit tyto predátory opět do volné přírody v oblasti hranic vzájemně spolupracovaly Švédsko a Norsko. Když v roce 2001 Norsko povolilo odstřel několika vlků, protože se prý jejich populace příliš rozrostla, Švédsko vzneslo protest. Nyní však i švédský parlament rozhodl, že ve volné přírodě smí být nejvíce 210 šelem.

Michael Schneider z agentury na ochranu přírody upozornil, že této hranice dosáhla vlčí populace již loni, od té doby mělo však více než 20 párů šelem vlčata.

  • Vlk šedý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1072/107103.jpg
  • Vlk šedý zdroj: sarahpalininformation.files.wordpress.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1334/133355.jpg
Vydáno pod