Filipínská sopka Mayon se zklidnila

Manila - Sopka Mayon na Filipínách pomalu utichá. Úřady snížily varování před možným výbuchem ze čtvrtého na třetí stupeň. Bezpečnostní zakázaná zóna se zmenšila na okruh 6 kilometrů kolem doutnající hory. Místní guvernér povolil evakuovaným lidem vrátit se domů. V evakuačních centrech musí zůstat jen lidé ze dvou vesnic nejblíže sopce. V době největšího nebezpečí sopečného výbuchu přebývalo v úkrytu místních škol na 50 tisíc lidí.

„Poslední aktivita Mayonu naznačuje, že jeho činnost je stále relativně vysoká. Tato fáze umírněné seismické aktivity, která zahrnuje vypouštění vulkanických plynů a magmatu, však bývá spojována s postupným návratem ke klidovému stavu,“ uvedl filipínský institut vulkanologie a seismologie.

Obyvatelé oblasti v bezprostřední blízkosti sopky však byli varováni před dalším možným chrlením popela, kamení, kouře i lávy.

Vulkanologové také varovali, že sopka může být aktivní ještě další dva měsíce, podobně jako v roce 2006, kdy z ní žhavá láva vytékala dva měsíce a několik měsíců vypouštěla tuny popela.

Vulkán Mayon se nachází 500 kilometrů jižně od filipínského hlavního města Manila. Je nejaktivnější ze všech 22 filipínských sopek, za posledních 400 let vybuchl téměř padesátkrát. Nejhorší byl výbuch v únoru roku 1841, kdy láva ze sopky pohřbila město s 1200 obyvateli. Naposledy Mayon vybuchl v roce 1993, od té doby pouze několikrát chrlil prach a lávu.