Obama: Al-Káida vyzbrojila a vycvičila Nigerijce k útoku na letadlo

Washington  - Americký prezident Barack Obama dnes veřejně obvinil jemenskou odnož teroristické organizace al-Káida, že vyzbrojila a vycvičila mladého Nigerijce k atentátu na letadlo směřující 25. prosince z Amsterodamu do Detroitu. Obama v pravidelném sobotním rozhlasovém vystoupení uvedl, že z dosavadního šetření vyplývá, že třiadvacetiletého atentátníka Umara Farouka Abdula Mutallaba vycvičila a vyzbrojila al-Káida na Arabském poloostrově. Organizace al-Káida se k nezdařenému útoku přiznala již minulý týden. Britský premiér Gordon Brown mezitím kvůli radikalizaci Jemenu svolal mezinárodní schůzku. Proběhne 28. ledna v Londýně, souběžně s mezinárodní konferencí o Afghánistánu.

Obama podle webu Bílého domu uvedl více podrobností: „Víme, že (Abdul Mutallab) cestoval do Jemenu, do země, která se potýká s velkou chudobou a povstáními. (…) Vypadá to, že se stal členem al-Káidy a tato skupina ho na Arabském poloostrově cvičila, vybavila ho výbušninami a nařídila mu, aby provedl útok proti letadlu směřujícímu do Ameriky.“

Představitelé USA do této chvíle al-Káidu veřejně z nezdařeného útoku na let Airbusu A330 Northwest Airlines z Amsterodamu do Detroitu neobvinili. Umar Farouk Abdul Mutallab je nyní v americké vazbě a je obviněn z pokusu o teroristický útok na letadlo s téměř 300 lidmi na palubě.

Mutallab měl výbušninu umístěnou v osobním prádle

Atentátník Umar Farouk Abdul Mutallab svou cestu do USA nastoupil v nigerijském Lagosu, odkud linkou společnosti KLM letěl do Amsterodamu. Tam na letišti prošel další kontrolou a pokračoval v letu Airbusem A330 Northwest Airlines do Detroitu. Výbušninu měl umístěnou v osobním prádle. Před přistáním se pokusil výbušninu odpálit vstříknutím rozbušky injekční stříkačkou, pokus však selhal a výbušnina začala pouze hořet. V opakování pokusu už útočníkovi zabránil spolucestující.

Obama v dřívějším prohlášení označil skutečnost, že k útoku došlo, za „systémovou chybu“, protože se zjistilo, že americké úřady měly již od letošního listopadu o Mutallabovi a jeho aktivitách záznam v centrálním registru špionáže sbírajícím údaje o známých a podezřelých osobách ve spojení s terorismem.

Jemen: Terorismus nebudeme podporovat

Jemenská vláda dnes podle agentury Saba prohlásila, že nebude na svém území tolerovat žádné teroristické aktivity a skupiny. Reagovala tak na páteční oznámení somálské militantní islamistické skupiny Šabáb, že je ochotna vyslat na podporu šíitských rebelů v Jemenu posily ze svých řad.

Brown svolal jednání kvůli radikalizaci v Jemenu

Britský ministerský předseda Gordon Brown už včera pozval na 28. ledna do Londýna klíčové mezinárodní partnery k jednání o tom, jak by bylo možné čelit radikalizaci v Jemenu. Schůzka by se konala souběžně s mezinárodní konferencí o Afghánistánu, která se bude konat v britské metropoli tentýž den.

Umar Farouk Abdul Mutallab
Zdroj: ČT24