Kolumbijská armáda bombardovala povstalce, zabila nejméně 18

Bogotá - Kolumbijská armáda zabila nejméně 18 členů Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Vojáci bombardovali povstalecký tábor v jižní části země z letadel, když se slavil příchod nového roku. FARC bojuje proti vládě už víc než 40 let, odhaduje se, že má až 10 000 mužů. Svůj boj financuje obchodem s drogami a z výkupného za unesené osoby. V zajetí dlouhodobě drží desítky lidí.

K bombardování došlo v provincii Meta v oblasti, kterou FARC využívá k výrobě kokainu, z nějž spolufinancuje svůj více než čtyři desetiletí trvající boj proti vládě. Patnáct povstalců se vzdalo pozemním jednotkám, které po náletu na tábor FARC zaútočily.

kolumbijský ministr obrany Gabriel Silva

„Zatímco kolumbijské rodiny slavily svátky, naši vojáci plnili svou povinnost a postavili se proti narkoterorismu v džunglích naší země.“

FARC je nejstarší a největší povstalecké hnutí v Kolumbii. V posledních letech mu vládní síly zasadily citelné rány, nicméně stále má ve zbrani podle různých odhadů až 10 000 mužů. Svůj boj financuje krom obchodu s drogami také z vydírání a z výkupného za unesené osoby. V zajetí drží desítky lidí včetně nejméně 24 takzvaných politických zajatců, které chce vyměnit s vládou za svoje vězněné bojovníky.

Rukojmí zadržovaný hnutím FARC
Zdroj: ČT24