Somálští piráti unesli indonéskou a britskou loď

Londýn - Somálští piráti unesli v pátek v Adenském zálivu indonéskou loď s nákladem chemikálií plující pod singapurskou vlajkou. Tanker, na jehož palubě je čtyřiadvacetičlenná posádka, nyní piráti převážejí k somálským břehům. Plavidlo M/V Pramoni s hrubou nosností 20 000 tun mířilo do Indie. Posádku tvoří 17 Indonésanů, pět Číňanů, jeden Nigerijec a jeden Vietnamec. Korzárům se v pátek povedlo zajmout i nákladní loď Asian Glory plující pod britskou vlajkou. Na její palubě je 25 členů posádky, z toho osm Bulharů včetně kapitána, dále Ukrajinci, Rumuni a Indové.

Asian Glory, směřující ze Singapuru do Džiddy v Saúdské Arábii s nákladem automobilů, se piráti zmocnili asi 990 kilometrů východně od somálského pobřeží. Únos lodi pod britskou vlajkou potvrdila i bulharská pobočka britské společnost Zodiac Shipping, která najala bulharské námořníky.

Do nynějška inkasovali somálští piráti desítky milionů dolarů za propuštění obchodních plavidel, která přepadají na rušné námořní trase spojující Evropu s Asií. Aktivity mezinárodního společenství, které do regionu vyslalo válečná plavidla s úkolem chránit civilní lodě, piráty přiměly k tomu, že operují často v hloubi Indického oceánu. Válečná plavidla kontrolují především oblast Adenského zálivu. Rozkvět pirátství byl umožněn bezvládím v Somálsku, které nemá centrální vládu od roku 1991.