Záplavy a sesuvy půdy v Brazílii zabily nejméně 64 lidí

Rio de Janeiro - Při prudkých deštích v Brazílii, které na řadě míst způsobily sesuvy půdy, zahynulo od středy ve státě Rio de Janeiro nejméně 64 lidí. Asi polovina obětí je na turisticky hojně navštěvovaném ostrově Ilha Grande, kde v pátek sesuv půdy zavalil luxusní hotel. Desítky lidé se stále pohřešují. I když déšť ustal, hrozba nových sesuvů trvá. Ohrožené jsou především chudinské čtvrti (favely) rozkládající se na úbočích kopců kolem Ria.

Nejvíc mrtvých - 55 - bylo napočítáno ve státě Rio de Janeiro, kam patří i Ilha Grande a město Angra dos Reis, které leží na pevnině naproti ostrovu. V obou lokalitách vytáhli dosud záchranáři z bahna 35 těl, z nich většinu na Ilha Grande. Počet obětí může ještě stoupnout. Část hotelu je stále pohřbena pod tunami bláta, které se sesulo i na několik okolních domů. Ostrov je bez elektřiny, tekoucí vody a telefonního spojení.

Angra dos Reis a Ilha Grande jsou vyhledávaná turistická střediska, zvlášť na přelomu roku.

Ve státě Sao Paulo zahynulo šest lidí pod sesuvem, který postihl město Cunha, nejméně tři lidé přišli o život za podobných okolností ve městě Juiz de Fora ve státě Minas Gerais. Ve státě Sao Paulo zůstalo několik měst bez elektřiny.