Dánská policie zmařila pokus o zabití autora karikatury Mohameda

Kodaň - Policie v Dánsku postřelila muže, který chtěl nejspíš zabít autora kontroverzní karikatury proroka Mohameda - čtyřiasedmdesátiletého Kurta Westergaarda. Mladý Somálec údajně napojený na islamistickou skupinu al-Šabáb se pokusil vloupat do domu dánského kreslíře s nožem a sekyrou. Přivolaní policisté jej ale zneškodnili. Westergaardův dům je nyní pod policejní ochranou.

Pokus o vniknutí do Westergaardova domu ve městě Aarhus podnikl mladík ze Somálska v pátek krátce po 22. hodině SEČ. Ozbrojený byl sekyrou a nožem. Policisté jej zastavili dvěma střelami, které ho zasáhly do ramene a kolena. Zranění jsou údajně vážná, ale neohrožují útočníka na životě.

„Když jsme přijeli, podezřelý byl na útěku z místa činu. Napadl policejní hlídku, tak jsme museli začít střílet,“ prohlásil zástupce aarhuského policejního důstojníka Fritz Keldsen.

Jak uvedl Jakob Scharf, který řídí špionážní službu PET, útok byl spojen s terorismem, protože útočník má blízké vazby na somálskou militantní islamistickou skupinu al-Šabáb. Westergaard byl kvůli karikaturám opakovaně terčem výhrůžek a jeho dům je pod policejní ochranou. „Tento případ znovu potvrdil, že útoky teroristů v Dánsku stále hrozí, zvláště proti karikaturistovi Westergaardovi,“ konstatoval Scharf.

Karikatura vznikla už v roce 2005

V roce 2005 nakreslil Westergaard pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Byla jednou ze dvanácti karikatur na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí a vedlo k zapálení dvou dánských diplomatických misí a k bojkotu dánského zboží několika muslimskými zeměmi. Při protestech ve světě zemřelo několik desítek lidí. Islámští ozbrojenci podle serveru BBC vypsali na Westergaardovu hlavu již dříve odměnu jeden milion dolarů. 

Podle policejního zástupce Prebena Nielsena byla s Westergaardem v domě i jeho pětiletá vnučka. Když Somálec rozbil okno, ukryli se společně ve speciálně zabezpečené místnosti. Westergaard poté přivolal alarmem policii, která dorazila za dvě minuty. Při zatýkání ohrožoval útočník policisty sekerou a lámanou angličtinou vykřikoval, že přišel zabít Westergaarda.

Při zatýkání ohrožoval útočník policisty sekerou a lámanou angličtinou vykřikoval, že přišel zabít Westergaarda. Útočník už byl obviněn z pokusu o vraždu Westergaarda a jednoho zasahujícího policisty. Jméno Somálce nebylo v souladu s dánským zákonem zveřejněno.

Somálec později obvinění před vyšetřujícím soudcem v Aarhusu popřel. K soudu byl dopraven na zdravotnických nosítkách z nemocnice, kam byl umístěn. Podle hlavního inspektora Oleho Madsena bude nejméně čtyři týdny ve vazbě ve vězení nedaleko Aarhusu. Tajné služby Somálce již dříve sledovaly kvůli napojení na teroristicé akce ve východní Africe.

Kurt Westergaard

„Mé vnučce se daří dobře. Bylo to děsivé. Bylo to na poslední chvíli. Opravdu v posledním okamžiku. Ale zvládli jsme to.“

Westergaard byl podle Nielsena v šoku, ale neutrpěl žádná zranění.