CIA přišla v Afghánistánu o lidi klíčové pro boj s povstalci

Washington - Ústřední zpravodajská služba CIA začala vyšetřovat historicky druhý nejkrvavější útok na své agenty. V Afghánistánu jich včera sebevražedný atentátník zabil sedm najednou. Mezitím v zemi při výbuchu nálože zahynuli taky čtyři kanadští vojáci a kanadská novinářka. Další dva francouzské novináře pak ozbrojenci unesli přímo v hlavním městě Kábulu.

CIA při včerejším útoku zřejmě přišla o své nejlepší lidi. Oběti sebevražedného atentátníka byly podle všeho klíčoví lidé pro boj s al-Káidou a Talibanem v oblasti. A to je pro CIA v době, kdy zvyšuje tlak vůči radikálním povstalcům, velká rána.

Atentát spáchal podle amerických tajných služeb muž, kterého chtěla CIA získat jako informátora, v převlečení za afghánského vojáka dostal bezpečnostní kontrolou a odpálil nálož. Server BBC dnes s odvoláním na americké tajné služby oznámil, že terorista neprošel u vstupu na základnu běžnou tělesnou prohlídkou.

Reportáž Bohumila Vostála (zdroj: ČT24)

Barack Obama:

„Tito stateční Američané patří k dlouhé řadě vlastenců, kteří položili nejvyšší oběť za své spoluobčany a náš způsob života.“


Ústředí CIA mělo dnes vlajky stažené na půl žerdi. Ještě nikomu se od atentátu v Bejrútu v roce 1983 nepodařilo zabít tolik amerických agentů naráz. Při útoku zemřela i místní šéfka operací, která je matkou tří dětí.

Taliban tím prokázal, že má nové metody pro boj s Američany. Symbolicky udeřil na základně Nathana Chapmana, která je pojmenovaná po prvním padlém americkém vojákovi při invazi do Afghánistánu. Základnu kdysi využívali i Sověti a pro Američany je stěžejním operačním místem u hranic s Pákistánem. Právě z ní podle všeho vypouští bezpilotní letadla k útokům proti al-Káidě a Talibanu na pákistánské straně hranice. V oblasti teď probíhá masivní bezpečnostní operace.

Nejmenovaný americký důstojník CIA se nechal slyšet, že Američané mají dost lidí, kteří smrt agentů pomstí. Situace v Afghánistánu se přitom rapidně zhoršuje. Jenom loni zahynulo 500 Američanů a dalších koaličních vojáků.