Proces s americkými agenty podezřelými z masakru v Iráku se nekoná

Bagdád - Irácké vládě se nelíbí rozhodnutí amerického federálního soudce, který zamítl žalobu proti 5 zaměstnancům bezpečnostní agentury Blackwater. Firma pracovala v Iráku pro americkou vládu a agenti čelili obvinění, že v září 2007 při střežení diplomatického konvoje zabili 14 civilistů. Soudce žalobu ministerstva spravedlnosti zamítl kvůli procedurální chybě.

Proces se tak nakonec nekoná. Soudci se totiž nelíbily důkazy, které předložilo ministerstvo spravedlnosti. „V přehnané snaze obvinit podezřelé získali vyšetřovatelé agresivním způsobem od svědků obhajoby prohlášení, které obvinění učinili krátce po incidentu před vyšetřovateli z ministerstva zahraničí pod hrozbou ztráty práce,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce Ricardo Urbina.

Při incidentu ze září 2007 agenti Blackwateru, kteří střežili americkou diplomatickou kolonu v Bagdádu, zabili podle amerických vyšetřovatelů 14 a podle iráckých 17 civilistů. Pět pracovníků firmy se mělo za přestřelku zodpovídat letos před soudem. Svědci uvedli, že agenti stříleli na civilisty, aniž byli napadeni. Agenti firmy Blackwater přitom tvrdili, že se bránili útoku.

Irácká vláda neskrývá rozhořčení nad rozhodnutím amerického soudu zamítnout žalobu. „Iráckou vládu soudní rozhodnutí zklamalo. Podle našeho šetření se firma Blackwater dopustila závažného kriminálního činu, protože její lidé zabili 17 Iráčanů,“ řekl irácký vládní mluvčí. Irácká ministryně lidských práv Vidždán Mišílová prohlásila, že je výrokem amerického soudu ohromena. „Stala se špatná věc, při níž zahynulo mnoho nevinných lidí, byli mladí a byli mezi nimi studenti. Zabil je někdo, komu se líbilo střílet na neozbrojené lidi,“ řekla. Vláda teď prý zvažuje další právní kroky.